Jurečka (KDU-ČSL): Roztáčíme kola krize rychleji než sama krize

21.04.2020 19:51

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními

Jurečka (KDU-ČSL): Roztáčíme kola krize rychleji než sama krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážený pane předsedající, pane premiére, paní ministryně, členové vlády, kolegyně, kolegové,

přiznám se, že když jsem se dozvěděl minulý týden, že paní ministryně a vláda chystá tento návrh parametrické úpravy ošetřovného, tak jsem na jedné straně měl radost, protože je potřeba opravdu rodičům, kteří se výrazně propadli z hlediska příjmů svých domácností pomoci a to navýšení na 80 % je rozhodně naprosto namístě. Ale na druhou stranu jsem byl hodně rozpačitý z toho, když jsem si kladl otázku, proč už to nemohlo být před více než třemi týdny, kdy jsme tady za KDU-ČSL dávali pozměňující návrhy, které navyšovaly ošetřovné na 80 či 100 % tak, abychom zajistili příjmy českých domácností, protože ty jsou velmi důležité. Ty jsou důležité proto, protože si musíme uvědomit, že 60 % naší ekonomiky je taženo spotřebou domácností. A v okamžiku, kdy snižujeme příjmy domácností, snižujeme logicky i jejich spotřebu v rámci ekonomiky a roztáčíme kola krize rychleji než sama krize v těchto dnech přináší.

Já se přiznám, že jsem nepochopil tedy, když jsme byli na sociálním výboru, to, proč paní ministryně tento návrh odmítala, pak tady na plénu Poslanecké sněmovny říkala, že s k němu můžeme vrátit, tak jsem neporozuměl tomu, proč v situaci, kdy jsme věděli, že příběh karantény, příběh ošetřovného tady není záležitost jednoho, dvou, či třech týdnů, ale bude to dlouhodobější záležitost, proč od začátku jsme těmto rodičům, maminkám samoživitelkám, domácnostem nedali tuto podporu alespoň ve výši 80 %.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

Nerozumím jedné věci. Proč, když tento návrh přichází teď, proč je zpětně pouze od 1. dubna tohoto roku, když ta opatření a to, že rodiče museli zůstat doma, tato vláda rozhodla, na jedné straně logicky v rámci boje proti šíření koronaviru, aby děti zůstaly doma, aby tito rodiče s nimi byli doma, aby dostali ošetřovné. Já ale nerozumím tomu, proč jim to ošetřovné nepřiznáme zpětně od 11. března, kdy tato opatření na ně vláda uvalila. Proto navrhuji tuto záležitost napravit pozměňovacím návrhem, ke kterému se potom přihlásím v podrobné rozpravě, abychom opravdu od začátku, kdy tito rodiče jsou doma, poklesly jim příjmy - píšou mi maminky samoživitelky, že jim ty příjmy poklesly výrazně - tak abychom toto napravili od začátku této situace.

Také chci, abychom ještě napravili záležitosti, které se týkají i toho budoucího výhledu. Mnoho rodičů mi říká, že mají velkou obavu, mají doma třeba děti se sníženou imunitou a podobně, a říkají, že i když se u nich otevře škola, tak aby případně ještě mohli tyto své děti si ponechat doma v domácím vzdělávání a byli by rádi, aby mohli čerpat ošetřovné dál. V těchto situacích také chceme za KDU-ČSL vyjít požadavkům těchto rodičů - a ony jsou celkem logické, oprávněné - já jako táta pěti děti jim rozumím, že mají tento problém, abychom mohli... Teď jsem tady slyšel od vedlejšího (zpravodajského) stolku, že to jsou kecy. Přiznám se, já to nevnímám, že to jsou kecy. Já si myslím, že když rodiče tyto věci píšou, tak je píšou celkem oprávněně. Tak bych byl rád, abychom i těmto případům mohli vyjít vstříc, aby tady mohl v případě, kdy rodič podá toto čestné prohlášení, si z těchto důvodů dítě ponechávat doma, je s ním doma, nechodí do práce, aby tady mohli čerpat také ošetřovné.

A pak bych chtěl také ještě upravit jednu věc, abychom mohli umožnit to, že pokud jsou lidé na nemocenské v karanténě, tak aby těch prvních 14 dnů toto neplatil zaměstnavatel, ale aby to platil stát, abychom dokázali i touto formou pomoci firmám a zaměstnancům.

Takže to jsou některé oblasti, které bych chtěl parametricky u tohoto návrhu napravit. Samozřejmě je v této situaci velmi, ale velmi nekomfortní to, že vlastně tímto rozfázováním těchto dvou kroků se přidává i práce úředníkům, kteří jsou dneska velmi přetíženi a budou prostě muset zase zadávat ještě platbu navíc, která tady nemusela být, a ty finanční prostředky ti lidé už mohli dostávat v té původní výši, jak jsme je tady navrhovali za KDU-ČSL.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.