Jurečka (KDU-ČSL): Vláda využívá snížení DPH jako marketingový trik

18.05.2018 7:36

Institut pro křesťansko-demokratickou politiku uspořádal ve středu 16. května v Poslanecké sněmovně kulatý stůl "Daně a kvalita života". Hlavním řečníkem byla Sarah Parret, ekonomická expertka OECD, která prezentovala závěry každoročního srovnání daňových reforem v evropských zemích.

Jurečka (KDU-ČSL): Vláda využívá snížení DPH jako marketingový trik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Akce se konala ve spolupráci s Kondrad Adanauer Stiftung a pod záštitou místopředsedy KDU-ČSL a místopředsedy Hospodářského výboru Mariana Jurečky. Ten na kulatém stole představil svůj návrh daňových změn v oblasti biopotravin, obnovitelných zdrojů i elektromobility – chce je vidět ve snížené sazbě DPH.

„Provádět snížení některých položek DPH jen jako marketingový trik, tak jako to dělá vláda Andreje Babiše, je naprosto špatně. Proto navrhuji snížení DPH u takových položek, kde kromě snížení výdajů domácností bude stát lépe chránit lidské zdraví či životní prostředí,“ okomentoval Jurečka. Dále dodal, že například snížením sazby DPH na zemní plyn, palivové dříví, či dřevěné pelety je možné výrazně motivovat domácnosti k omezení spalování hnědého uhlí. „Snížením sazby DPH u biopotravin zase výrazně podpoříme ochranu krajiny, kvalitu půdy a vody. Takto by měla opravdu zodpovědná vláda uvažovat,“ uzavřel.

Na vystoupení Sarah Parret navázal svými poznámkami také ekonom a bankéř Pavel Kysilka. Poté následoval se svojí prezentací Jiří Koželouh z hnutí Duha, který se zaměřil na to, jak mohou změny v daňové politice pomoci zlepšit životní prostředí. Jiří Nekovář ze Svazu průmyslu a dopravy představil, jak může změna daňové politiky vést k pozitivním efektům a to především cestou svého zjednodušení.

Institut pro křesťansko-demokratickou politiku je think tank, jehož cílem je:

  • Promýšlet a moderně interpretovat hodnoty, na nichž vyrostla evropská civilizace.
  • Vnášet do veřejné diskuze nové impulsy z pohledu křesťansko-demokratické politiky.
  • Být důležitou platformou pro spolupráci středopravicových partneru° a odborníku.
  • Pomáhat demokratické společnosti v obraně proti autoritářským tendencím a extremismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…