Jurečka (KDU-ČSL): Vládě na ochraně půdy nezáleží

18.08.2020 19:15

Lidovci navrhují, aby výstavba obchodních center, skladů a výrobních hal byla na nejlepší zemědělské půdě zakázána. Vláda na svém pondělním jednání ale návrh KDU-ČSL nepodpořila.

Jurečka (KDU-ČSL): Vládě na ochraně půdy nezáleží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

“Vládě na ochraně půdy nezáleží, bohužel. Náš návrh nepochopitelně smetla ze stolu,” komentuje rozhodnutí předseda lidovců Marian Jurečka.

O lepší ochranu zemědělské půdy bojují poslanci KDU-ČSL už několik měsíců. V červnu lidovecký návrh prošel zemědělským výborem, dnes však narazil na vládě, která tímto krokem oddálila větší ochranu našeho přírodního bohatství.

V současnosti je umožněno stavět na nejlepší půdě pouze tehdy, když je samotná výstavba v převažujícím veřejném zájmu. I přes četné novelizace zákona se však stále objevují případy, kdy jsou pozemky z půdního fondu odjímány z důvodů, které vzbuzují pochybnosti o existenci převažujícího veřejného zájmu.

Podle návrhu KDU-ČSL by nejlepší půda nesměla být nově nikdy ze zemědělského půdního fondu odnímána pro potřeby staveb pro obchod, výrobu či skladování. Pro zřizování mokřadů nebo remízků by souhlas s odnětím půdy z fondu nebyl potřeba. Lidovci také navrhují navýšit pokuty na dvojnásobek v případě porušení povinností stanovených zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…