Jurečka (KDU-ČSL): Významné dopravní stavby je třeba urychlit, ne zbytečně byrokratizovat

31.08.2021 17:46 | Tisková zpráva

Návrh, který upravuje platnost závazného stanoviska ministerstva životního prostředí (MŽP) k vlivům vybraných významných dopravních staveb na životní prostředí, je podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky třeba upravit.

Jurečka (KDU-ČSL): Významné dopravní stavby je třeba urychlit, ne zbytečně byrokratizovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Vládě tak předložil s dalšími poslanci návrh zákona, který zabrání zbytečné byrokratizaci a urychlí výstavbu některých prioritních dopravních staveb.

„Podle nynějšího zákona je stanovisko MŽP platné pět let. Do zákona tak navrhujeme doplnit, že stanovisko musí být platné v době, kdy další úřady vydávají svá rozhodnutí v navazujících správních řízeních,“ vysvětlil Jurečka s tím, že nejasnosti v nynějším zákoně představují závažný problém při dostavbě prioritních dopravních staveb, které ještě nemají vydaná všechna potřebná povolení. Konkrétně jde o D1 v úseku Říkovice - Přerov a D49 Hulín – Fryšták.

„Dnes existuje riziko, že nebude možné stihnout vydat stavebního povolení na celou stavbu v době, dokud je ještě závazné stanovisko platné. Bylo by pak nutné vypracovat nové stanovisko podle EIA pro celou stavbu, což by výstavbu oddálilo třeba i o deset let. Takovému byrokratickému kolečku se musíme vyhnout,“ doplnil Jurečka. „S touto změnou je šance, že by se D1 u Přerova mohla začít v příštím roce stavět,“ upřesnil lidovecký předseda.

„Pokud by byla příslušná rozhodnutí (např. územní rozhodnutí nebo stavební povolení) vydána v době, kdy stanovisko bylo platné, bude se to brát tak, že zůstanou platná i pro další kroky ve správních řízeních,“ vysvětlil Jurečka, který návrh předložil společně s šesticí poslanců z klubů STAN, TOP 09, ODS a ANO. Předseda lidovců chce zákon schválit ve zrychleném režimu už v prvním čtení. Pokud by to Sněmovna nestihla v září na své poslední řádné schůzi před volbami, návrh by totiž spadl pod stůl a s tím i šance dostavět chybějící úsek D1 v dohledné době!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…