KDU-ČSL: Projekt dostupného bydlení pomůže potřebným a zhodnotí majetek obcí

04.04.2015 16:30

Přístup k bydlení nízkopříjmovým skupinám a zároveň zhodnocení majetku státu, měst a obcí. To je podstata koncepce dostupného bydlení, kterou představila KDU-ČSL.

KDU-ČSL: Projekt dostupného bydlení pomůže potřebným a zhodnotí majetek obcí
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Náš projekt dostupného bydlení se nezaměřuje na ty, kdo se o vlastní bydlení nepostarají, ale naopak na skupinu těch, kteří by se rádi postarali, ale nemají možnost svoji situaci vyřešit například úvěrem. Jedná se především o mladé rodiny a seniory. Výhodou tohoto konceptu je také to, že s sebou nese relativně malé náklady, je založený na dobrovolnosti a zodpovědnosti a zároveň je motivací do budoucna. Klíčové je to, že projekt s sebou nenese nutnost měnit legislativu,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Model dostupného bydlení také pomůže zhodnotit majetek města a obcí. Je totiž důležité, aby stát dokázal zhodnocovat svůj majetek a nikoli se ho jen zbavoval. Stát, města a obce totiž vlastní řadu nemovitostí, které jsou nevyužívané a města často nevědí, jak s nimi naložit. Návrh proto počítá s jejich přestavěním na dostupné bydlení.

„Rozhodnutí měst a obcí pro tento model je dobrovolné. Pokud by stát po dobu deseti let ročně dal na tento projekt 3-4 miliardy korun, vznikne 30 000 bytů dostupného bydlení pro mladé rodiny s nízkými příjmy a pro seniory. Po zhruba 20 letech budou moci tyto byty přejít do soukromého vlastnictví. Financování projektu samotného bude probíhat přes Státní fond rozvoje bydlení, od kterého by si obce potřebnou částku vypůjčily a poté budou státu tyto peníze vracet. Klíčové je, že majetek nadále zůstane obcím a městům,“ dodal místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Počítá se s tím, že na počátku by zájemci o dostupné bydlení složili jednorázovou částku, která by neměla přesáhnout průměrnou našetřenou částku stavebního spoření dvou lidí.

„Před dvaceti lety jsme v Brně – Židenicích přemýšleli stejně a podařilo se nám během 10 let vytvořit 1 000 bytů pro mladé rodiny a seniory. Zjistili jsme totiž, že bytový problém je hlavní příčinou rozpadu mladých manželství nebo rozhodnutí rodin nepořizovat si druhé dítě. Věřím tomu, že když se toto podařilo v malém, tak by bylo dobré, kdybychom k tomuto řešení přistoupili i v rámci republiky,“ řekl Stanislav Juránek, senátor a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Mezi hlavní výhody tohoto projektu patří rychlost, se kterou lze dostupné bydlení nabídnout, urychlení procesu, kterým se stát postará o svůj majetek, vytvoření finančně dostupného bydlení pro ty, kteří by si ho za stávajících podmínek nemohli dovolit. Není také nutné stavět další novostavby, ale naopak lze využít stávající objekty. A co je důležité: není nutné měnit legislativu.

„Naší ambicí je nyní co nejdříve projekt zrealizovat, to znamená iniciovat vytvoření meziresortní komise a nalezení mechanismů, jak tento záměr uvést do praxe,“ dodal Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce