KSČM: Podnik OKD by měl převzít do svých rukou stát dle zákonných možností

05.08.2016 14:14

Otázka řešení situace v OKD nám není lhostejná. Takto se dalo charakterizovat čtvrteční jednání místopředsedy PS PČR Vojtěcha Filipa s odboráři OKD Jaromírem Pytlíkem a Janem Sábelem.

KSČM: Podnik OKD by měl převzít do svých rukou stát dle zákonných možností
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Informaci o průběhu jednání Poslanecké sněmovny ČR k situaci v OKD podrobně popsal Vojtěch Filip, rovněž tak snahu nejen poslaneckého klubu KSČM o další jednání v této otázce s konkrétním výsledkem. Sám vidí řešení v tom, aby OKD převzal do svých rukou stát dle zákonných možností a tak převzal samozřejmě kontrolu nad vším co se v OKD děje.

Josef Babka, 1. náměstek hejtmana MS kraje zdůraznil, že vedení Moravskoslezského kraje si uvědomuje , že nekontrolovatelným, živelným zastavením těžby jsou ohrožena další pracovní místa u těch zaměstnavatelů, kteří jsou pupeční šňůrou provázáni s OKD a na ně se sociální program OKD nevztahuje. A tady hovoříme o dalších tisících místech. Proto po Vládě České republiky požadujeme nalezení urychleného, efektivního a proveditelného řešení situace ve společnosti OKD v zájmu zachování co nejdelšího zachování těžby a vytěžení dostupných zásob uhlí. Jen tak se nám společně se státními orgány může podařit zajistit náhradní programy, vytvoření nových pracovních míst, kde alespoň částečně se mohou uplatnit propuštění zaměstnanci a firmy navázané na OKD si najdou jiné programy či odbytiště. V tomto směru MSK vyvíjí maximální kroky pro vytvoření nových průmyslových zón na území zejména v postižených regiónech a územích. Jedná s domácími i zahraničními investory, kteří mají zájem investovat v kraji a snaží se jim vytvořit maximální podmínky, podporuje systém investičních podmínek, který však má hlavně v rukou opět Vláda ČR. Při řešení přípravy území využívá i krajského rozpočtu. S plnou naší podporou můžou horníci počítat při prosazování ještě příznivějšího řešení jejich předčasných odchodů do důchodu i nad rámec současně projednávané zákonné úpravy. Rada MSK spolu s krajskou tripartitou i Paktem zaměstnanosti vyvíjejí jednotný tlak na Vládu ČR k odvážnému a razantnímu řešení stávající situace v OKD a celém MSK. Věřím, že hornické odbory rovněž najdou podporu i u ostatních profesních svazů. Nyní jde nejen o horníky, ale i o další desetitisíce dalších zaměstnanců a jejich budoucnost.

Rovněž tak vládní zmocněnec Jiří Cienciala informoval o návrzích řešení pro vládu se zdůrazněním nejlepší možnosti a to restrukturalizace OKD s převzetím do rukou státu.

Představitelé hornických odborů i OKD Jaromír Pytlík a Jan Sábel vyjádřili poděkování poslancům za KSČM za podporu návrhů, které schválila poslanecká sněmovna a Vláda ČR a informovali o současném stavu a návrzích řešení, zejména zajištění výplat pro zaměstnance v OKD v nejbližších měsících .

V závěru se zúčastnění shodně vyjádřili k přednesenému návrhu řešení, to je k rychlému jednání vlády o restrukturalizaci OKD a dle zákonných možností převést do rukou státu.

Přítomní vedoucí představitelé měst Havířova, Karviné a Petřvaldu v diskusi hovořili o dopadech nejen finančních pro města a obce samotné, ale i o dopadech na občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…