Kacer (TOP 09): Brno je mekkou elektronové mikroskopie

11.03.2018 18:10

Brno uctilo průkopníka elektronických mikroskopů Armina Delonga. Pokřtilo po něm tramvaj.

Kacer (TOP 09): Brno je mekkou elektronové mikroskopie
Foto: TOP 09
Popisek: Jaroslav Kacer, člen Zastupitelstva města Brna (TOP 09)

Ulice Brna brázdí od pátku 9. března 2018 tramvaj pokřtěná po průkopníkovi elektronových mikroskopů Arminu Delongovi. Před šedesáti sedmi lety v Brně pod vedením profesora Aleše Bláhy společně s Vladimírem Drahošem, Ladislavem Zobačem a konstruktérem Janem Speciálným sestrojili první československý elektronový mikroskop. Nyní po Delongovi, který působil jako dlouholetý ředitel Ústavu přístrojové techniky Československé Akademie věd, město Brno pokřtilo tramvaj.

Profesor Armin Delong, držitel Ceny města Brna a laureát Národní ceny vlády České republiky Česká hlava, zemřel na podzim loňského roku. Jeho odkaz však v Brně stále žije. „Brno je mekkou elektronové mikroskopie a to především díky šikovným místním vědcům a inženýrům. Pana profesora Delonga i jeho práce si nesmírně vážím. Rozhodli jsme se vzdát mu v letošním roce hold prostřednictvím jedné z tramvají, která bude věnována elektronové mikroskopii a ponese jméno tohoto významného vědce a osobnosti spjaté s Brnem,“ uvedl Jaroslav Kacer, náměstek primátora města Brna.

Mimořádné výroby elektronových mikroskopů si cení také Jihomoravský kraj. „Elektronová mikroskopie je snad nejlepší ukázkou toho, jak se Jihomoravský kraj proměnil za posledních 25 let. Brno je dnes na špičce vývoje v této oblasti a tomu odpovídá jak koncentrace firem, tak koncentrace výzkumných kapacit. To je velká šance pro náš kraj, stát se jedním z nejvíce inovativních regionů v Evropě. Je mi proto potěšením, že se mohu podílet na podpoře propagace a popularizace této oblasti a nesmírně si cením, že mohu jako zástupce Jihomoravského kraje vzdát hold Arminu Delongovi, který byl český vědec, světově uznávaný fyzik a zakladatel elektronové mikroskopie v Brně v tehdejším Československu,“ řekl náměstek hejtmana Jan Vitula.

Výzkumné ústavy v čele s Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR, vědeckým centrem CEITEC, univerzitami a třemi významnými výrobci Thermo Fisher Scientific, TESCAN a Delong Instruments tvoří v Brně páteř unikátního ekosystému v elektronové mikroskopii. Přiblížit elektronovou mikroskopii laické veřejnosti se rozhodli zástupci byznysu, akademické sféry, vědecko-popularizační instituce, místní i regionální samospráva. Prostřednictvím Dnů elektronové mikroskopie budou všem zvídavým zájemcům pootevřeny dveře do unikátního, až milionkrát zvětšeného světa. Z programu, který proběhne v Brně od 17. do 23. března a je zdarma, si vybere každý. Detailní program akce naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…