Kádner (Úsvit): Je to vůbec možné, aby státní zástupce prošetřoval sám sebe?

12.12.2013 16:55

Řeč na 4. schůzi PS PČR dne 12. 12. 2013. Interpelace na ministryni spravedlnosti Benešovou.

Kádner (Úsvit): Je to vůbec možné, aby státní zástupce prošetřoval sám sebe?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie David Kádner

Poslanec David Kádner: Já děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, paní ministryně, dámy a pánové. Poslední dny či týdny kolují informace o policejním presidentovi, jejich postupu a řekněme i o státním zástupci, který tento podnět dal dál k soudu, který zavinil to, co teď v tuto chvíli musí řešit Ministerstvo vnitra. A mám podnět nejenom od policie, ale lidi se mě ptají na dotazy, jak je možné, že stejný státní zástupce sám teď v tuto chvíli prošetřuje to, jestli někdo nezpochybnil nebo víceméně neudělal něco špatného v celém tomto postupu.

Já jsem v minulém týdnu poslal písemné interpelace jak na Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo vnitra, a i panu premiérovi, ale jsem moc rád, že mám možnost to urychlit touto otázkou, protože jsem neměl jistotu, jestli tato vláda ještě po dobu těch 30 dnů bude na ministerstvech a jestli ta odpověď mi bude doručena. Já bych moc poprosil paní ministryni, jestli by se mi k tomu mohla vyjádřit. Děkuju.

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji, pane poslanče. Slovo má ministryně spravedlnosti, paní Marie Benešová. Prosím paní ministryně.

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Ráda odpovím na interpelaci pana poslance Kádnera, pokud tedy se mne vůbec týká a pokud je to dáno mými pravomocemi. V této kauze rozhodovaly, jak je jistě známo, dva stupně soudů. Výsledkem je pravomocné soudní rozhodnutí, kterým jsme povinni se řídit. Jak je vám známo, tak soudy v České republice jsou nezávislé při svém rozhodování a ministr spravedlnosti má za povinnost zajistit podmínky pro jejich řádný chod a celého soudního aparátu. Nesmí však zasahovat a nemůže zasahovat do samotného rozhodovacího procesu soudu.

V daném případě byl o výsledku soudního jednání vyrozuměn pan ministr vnitra a nebyl žádný zákonný důvod, abych byla vyrozumívána já, jako ministryně spravedlnosti. Nicméně z veřejných zdrojů je známo, že momentálně má probíhat na Ministerstvu vnitra správní řízení o ustanovení policejního presidenta do funkce. Ten proces leží mimo moji působnost a jistě jste se na to ptali. Aspoň, jsem informována, včera na bezpečnostním výboru pana ministra vnitra. Pokud jde o zveřejnění informace, že Městské státní zastupitelství v Praze iniciovalo u Nejvyššího státního zastupitelství podání dovolání do pravomocného rozhodnutí soudu, tak tady jde v podstatě o posouzení informační povinnosti toto státního zástupce v trestním řízení upravené trestním řádem. Úkony přezkoumává podle trestního řádu v rámci dohledových pravomocí jeho nadřízené státní zastupitelství, nikoliv já nebo Ministerstvo spravedlnosti. Jak víte, soustava státního zastupitelství pracuje v systému dozor a dohled. Zmínka o oznámení směřujícímu proti příslušníkům Generální inspekce bezpečnostních zdrojů (sborů?) je nekonkrétní a z hlediska identifikace takového podání ji nelze ani dohledat. Obecně lze ovšem konstatovat, že k vyřízení takového podání, které zmínil pan poslanec Kádner, by nebylo městské státní zastupitelství příslušné, ale bylo by příslušné obvodní státní zastupitelství. V daném případě odhaduji Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Ostatní věci samozřejmě zajistím v odpovědi na písemnou interpelaci, kterou máme již na Ministerstvu spravedlnosti a která bude k té stanovené lhůtě určitě zpracována. Děkuji.

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance, má-li něco k této interpelaci.

Poslanec David Kádner: Ne, děkuji, já věřím nebo vím, že to spíš podléhá Ministerstvu vnitra. Spíš se jenom já ptám, ohledně mé otázky, jestli tady můžeme vyloučit, pokud je to vůbec možné, aby jeden státní zástupce, řekněme, teď prošetřoval sám sebe, jestli udělal někde chybu. Děkuji.

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane poslanče, prosím paní ministryni o doplňující odpověď.

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová: Jak už jsem řekla, možné to není. V daném případě by bylo místně a věcně příslušné obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. To jenom odhaduji, pokud tedy ten dotaz byl takto nekonkrétní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě