Kádner (VV): Policisty a vězeňské dozorce ohrožují exekuce

19.05.2014 18:30

V Poslanecké sněmovně dnes proběhl seminář na téma „Exekuce jako riziko v bezpečnostních sborech“, který pořádal předseda Výboru pro obranu a poslanec David Kádner (Věci veřejné).

Kádner (VV): Policisty a vězeňské dozorce ohrožují exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec David Kádner

Na seminář přijali pozvání vážení hosté, například náměstek ministra vnitra Lubomír Metnar, náměstek ministra spravedlnosti Pavel Štern, generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek či předseda policejních odborů Jiří Vítek.

„Na semináři zazněla opravdu alarmující čísla týkající se bezpečnostních sborů. Kvůli snížení platů, které nastalo v minulosti, se příslušníci policie, hasičů či vězeňské služby dostávají do ohromných finančních problémů:

  • 40 procent příslušníků policie má problémy se splácením dluhů.
  • Dokonce 50 procent příslušníků vězeňské služby má problém se splácením dluhů.
  • 4 procenta příslušníků vězeňské služby jsou v insolvenci.


Uvědomme si, jak ohromné je to bezpečnostní riziko. Tito lidé mají ze zákona zakázáno, mít jiné povolání – jsou odkázáni jen na tento jediný příjem“, shrnuje David Kádner čísla, která padla na semináři.

Když se pak v roce 2011 příslušníkům sebralo 10 % z platů, policisté, příslušníci vězeňské služby začali bohužel padat do ohromných finančních problémů. Je nutné si také uvědomit, jaké jsou nástupní platy:

  • Nástupní plat dozorce vězeňské služby je 16 tisíc.
  • Nástupní plat, který nabízí Středočeský kraj absolventům Vysoké školy, je 15 tisíc.

„Vezměte si, že jste policista nebo vězeňský dozorce v takových finančních problémech. Jaká je pak jejich odolnost proti korupci, proti tomu, že vezmou úplatek, jaká je jejich odolnost proti tomu, že nebudou do cel pronášet mobily nebo drogy“, dodává Kádner.

To riziko je tady obrovské. Z vyjádření všech odborníků na semináři jednoznačně vyplývá, že je nutné vrátit příslušníkům prostředky, které jim byly v minulosti sebrány. Protože jinak nám hrozí velké riziko toho, že se nám doslova zhroutí bezpečnostní sbory, protože padnou do rukou lichvářů a exekutorů.

Bezpečnostní sbory jsou dnes bohužel silně podfinancovány, pokud nedojde k nápravě, hrozí nám, že policie nebo vězeňská služba začnou jako záruka bezpečnosti selhávat – a to by bylo něco, co by nás stálo mnohem více, než kolik se ušetřilo na mzdách. Opravdu nám stojí těch několik málo miliard za bezpečnostní riziko pro Českou republiku jako stát?

„Spolu s příslušnými ministerstvy budeme usilovat s dlouhodobou stabilizaci pro rozpočety bezpečnostních složek“, uzavírá Kádner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu