Kádner (VV): Tak můžu se tomu lupiči bránit, nebo mám čekat, až mě sejme on?

29.12.2013 20:06

Již dlouhou dobu se debatuje o tom, zda je správné k obraně své a svého majetku použít střelnou či jinou zbraň. Obzvlášť v Ústeckém kraji jde o velké téma.

Kádner (VV): Tak můžu se tomu lupiči bránit, nebo mám čekat, až mě sejme on?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie David Kádner

S následujícím příběhem se na mě obrátil jeden strážník z města Jirkov.

Dne 16. ledna roku 2008 vyjela hlídka Městské policie v Jirkově k případu manželů Krumlových, kterým skupina Romů vykopává dveře od bytu. Romové strážníky brutálně napadli, jednoho z nich dokonce omráčili úderem násady a pak do jeho bezvládného těla nadále kopali a tloukli. Pan Kruml nakonec celou tuhle akci ukončil výstřelem směrem ke stropu. Později k případu dorazily posily a útočníci byli zatčeni. Ačkoliv má ale napadený strážník trvalé následky, útočníci do dnešního dne nebyli potrestáni.

A takových příkladů bychom po Ústeckém kraji našli více. Například strážník, který měl za úkol hlídat objekt, má být souzen za použití střelné zbraně.

S českými zákony a soudní praxí je to těžké. Namísto toho, aby si pachatelé uvědomili naprostou nedotknutelnost obydlí někoho jiného a měli psychický blok před útokem na potenciálně ozbrojenou oběť, namísto toho pevně ví, že se průměrný Čech prostě bojí bránit. Bojí se proto, že má rodinu a závazky a nemůže si dovolit dlouhou soudní tahanici, natož odsouzení za tak zvaně nepřiměřenou obranu.

Zločinec je vždy ke svému útoku připraven a nejčastěji i ozbrojen, činí ho vědomě s úmyslem učinit slušnému člověku přivodit škodu. Tak už to prostě chodí, že je oběť hned od začátku v nevýhodě. Nechápu však, proč se v našem státě tak často stává, že občan, který se rozhodl bránit, zůstává v nevýhodě i u soudu.

Přece nemůžeme ke každému přidělit dva policisty, kteří mu zajistí, že se sám nikdy nebude muset bránit. Přece stát, který z důvodu úspor dodnes odmítá zavést povinné dojezdové časy policie na místo činu, nemůže očekávat, že budeme s rukami nad hlavou čekat na ránu ze strany útočníka.

Jako poslanec, starosta severočeské obce a otec rodiny hodlám toto téma nahlas otevřít. Ne proto, že tu otázku lze vždy a universálně legislativně vyřešit, ale proto, že dnešní stav věcí skutečně není uspokojivý a proto, že se do podobné kritické situace může bohužel jednou dostat každý z nás. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.