Kádner (VV): Tak můžu se tomu lupiči bránit, nebo mám čekat, až mě sejme on?

29.12.2013 20:06

Již dlouhou dobu se debatuje o tom, zda je správné k obraně své a svého majetku použít střelnou či jinou zbraň. Obzvlášť v Ústeckém kraji jde o velké téma.

Kádner (VV): Tak můžu se tomu lupiči bránit, nebo mám čekat, až mě sejme on?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie David Kádner

S následujícím příběhem se na mě obrátil jeden strážník z města Jirkov.

Dne 16. ledna roku 2008 vyjela hlídka Městské policie v Jirkově k případu manželů Krumlových, kterým skupina Romů vykopává dveře od bytu. Romové strážníky brutálně napadli, jednoho z nich dokonce omráčili úderem násady a pak do jeho bezvládného těla nadále kopali a tloukli. Pan Kruml nakonec celou tuhle akci ukončil výstřelem směrem ke stropu. Později k případu dorazily posily a útočníci byli zatčeni. Ačkoliv má ale napadený strážník trvalé následky, útočníci do dnešního dne nebyli potrestáni.

A takových příkladů bychom po Ústeckém kraji našli více. Například strážník, který měl za úkol hlídat objekt, má být souzen za použití střelné zbraně.

S českými zákony a soudní praxí je to těžké. Namísto toho, aby si pachatelé uvědomili naprostou nedotknutelnost obydlí někoho jiného a měli psychický blok před útokem na potenciálně ozbrojenou oběť, namísto toho pevně ví, že se průměrný Čech prostě bojí bránit. Bojí se proto, že má rodinu a závazky a nemůže si dovolit dlouhou soudní tahanici, natož odsouzení za tak zvaně nepřiměřenou obranu.

Zločinec je vždy ke svému útoku připraven a nejčastěji i ozbrojen, činí ho vědomě s úmyslem učinit slušnému člověku přivodit škodu. Tak už to prostě chodí, že je oběť hned od začátku v nevýhodě. Nechápu však, proč se v našem státě tak často stává, že občan, který se rozhodl bránit, zůstává v nevýhodě i u soudu.

Přece nemůžeme ke každému přidělit dva policisty, kteří mu zajistí, že se sám nikdy nebude muset bránit. Přece stát, který z důvodu úspor dodnes odmítá zavést povinné dojezdové časy policie na místo činu, nemůže očekávat, že budeme s rukami nad hlavou čekat na ránu ze strany útočníka.

Jako poslanec, starosta severočeské obce a otec rodiny hodlám toto téma nahlas otevřít. Ne proto, že tu otázku lze vždy a universálně legislativně vyřešit, ale proto, že dnešní stav věcí skutečně není uspokojivý a proto, že se do podobné kritické situace může bohužel jednou dostat každý z nás. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.