Káles (Svobodní): 28. 10. - Den znárodnění

28.10.2015 15:52

Dnes už asi málo kdo ví, že se od roku 1952 do 1988 slavil 28. říjen, snad nejvýznamnější český svátek, jako Den znárodnění. Zavedli jej komunisté, kteří před volbami proklamovali podporu živnostníků a podnikatelů, aby jim pak zničili životy a sebrali veškerý výsledek jejich usilovné práce.

Káles (Svobodní): 28. 10. - Den znárodnění
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Den nezávislosti, tedy 28. říjen, by měl být pro všechny vlastence posvátným datem. Připomíná odvahu, kterou měli naši politici, když založili nezávislou suverénní republiku. Proměnili možná zpočátku „bláznivý“ sen v realitu. Dokázali to, protože měli jasnou vizi a odvahu.

Bohužel 28. říjen se stal i symbolem socialismu a lidské malosti, a to když v roce 1945 vstoupily v platnost znárodňovací dekrety podepsané prezidentem Benešem. Veškerý strategický průmysl byl státem znárodněn, byly znárodněny banky, pojišťovny, podniky nad 500 zaměstnanců a další firmy. Tento krok dotvářel tehdejší systém, kdy byla limitována demokracie, a byly povoleny jen některé politické strany. Socialismus byl na vzestupu, svoboda a demokracie se ani po světové válce u nás bohužel nedokázala vzchopit.

K moci nastupovali komunisté. Ti před klíčovými volbami v roce 1946 sice deklarovali podporu živnostníků, řemeslníků a maloobchodu vůbec, nicméně jejich vláda přinesla úplný opak. Přinesla likvidaci podnikatelského sektoru u nás. Pro příklad nemusím chodit daleko, moje rodina podnikala od roku 1843 v zámečnictví a železářském oboru. Moji pradědové tvrdě dřeli a díky tomu vybudovali prosperující firmu, vedle toho se podíleli na výstavbě muzea nebo divadla či podporovali pěvecké a další spolky. Z úspěšného podnikání netěží jen sám podnikatel, ale i jeho okolí. Avšak komunisté na nic nehleděli, vše zlikvidovali a sebrali. Po nich zbyla jen zničená firma a zpustošený majetek.

Jak to tak vypadá, tak se může tato temná stránka českých dějin zase vrátit. Při sledování dnešních snah o omezení svobody podnikání v České republice leze mráz po zádech. Neslibovalo snad hnutí ANO také před volbami podporu živnostníků, řemeslníků a podnikatelů? A co se děje poté, co je toto hnutí, v jehož řadách najdete některé bývalé spolupracovníky StB, u moci? Prosazování likvidační elektronické evidence tržeb, kontrolní hlášení DPH nebo třeba zákaz kouření v restauracích. Vysoké dotační tituly do mnoha podniků, které se tak stávají závislými na státu.

Člověk si říká, že se přece lidé z chyb svých předků jsou schopni poučit. Když však sledujete ty konkrétní postupné krůčky a srovnáváte je s tím, jak to asi probíhalo dříve, řeknete si: „A ejhle.“ Proto prosím všechny rozumné lidi, kteří chtějí nadále žít ve svobodné zemi, aby neusínali a byli na pozoru před každým omezováním jejich svobody. Jen tak budou i naši potomci moci slavit Den nezávislosti namísto Dne znárodnění.

Josef Káles,
zastupitel města Chrudim zvolený za Svobodné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…