Kalina (KDU-ČSL): Neodmítáme další budovu pro krajský úřad, ale chceme znát jasné úspory a využití

02.09.2017 20:16

Krajští zastupitelé za KDU-ČSL podporují stavbu budovy E krajského úřadu (vedle jeho sídla na místě bývalých kasáren), ale za podmínek: 1) vyčíslit snížení provozních nákladů a efektivity, 2) nespojovat úřednickou budovu s žádným megalomanským centrem, 3) vytvořit v místě rezervu na případné kongresové centrum.

Kalina (KDU-ČSL): Neodmítáme další budovu pro krajský úřad, ale chceme znát jasné úspory a využití
Foto: jihlava.cz
Popisek: Náměstek primátora města Jihlavy ing. Jaromír Kalina

„Pokud nová budova přispěje ke snížení provozních nákladů a větší efektivitě krajského úřadu, jsem pro. Ale co se týká dalšího využití této lokality blízko centra Jihlavy, úřad a parkoviště je skoro málo. Proto bych doporučoval parkoviště umístit například do podzemí budovy E, aby v lokalitě byla ještě rezerva na případné kongresové centrum nebo jiný smysluplný projekt,“ vysvětluje předseda klubu zastupitelů a náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina.

Jeho kolega Miroslav Houška podporoval další budovu úřadu už r. 2007 jako tehdejší radní kraje pro finance. „Stavba musí být efektivně vymyšlená, aby pojala úředníky rozeseté po městě. Nesmí to být megalomanské monstrum s pochybným využitím, jak ho navrhoval v roce 2010 tehdejší náměstek Libor Joukl, který mechanicky pospojoval kongresové centrum i s Centrem popularizace vědy a navíc nechal vyhodit peníze za studie a přípravu,“ uvádí zastupitel Houška. Při případné stavbě kongresového centra v této lokalitě by podle lidovců kraj neměl spoléhat na čínské investory.

Jaromír Kalina se také podivuje nad tím, proč obecně samosprávy v Česku čelí nárůstu byrokracie – a tím i počtu úředníků. „Nevím, jestli je příčinou tlak Bruselu, boj za „transparentnost“ nebo přenášení povinností státu na nižší úrovně. Například e-government (elektronizace státní správy) má fungování úřadů zefektivnit, ale přinejmenším v počátku znamená další nárůst papírování. Krajský úřad by proto měl srozumitelně a průběžně dokládat, že v oblasti zefektivňování dosahuje reálných výsledků,“ uzavírá náměstek Jaromír Kalina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…