Kalousek: Nechceme, aby prezident po boku Putina a Kim Čong-una jásal vstříc zbraním, které porušily suverenitu jiného státu

07.04.2015 15:47

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 4. 2015

Kalousek: Nechceme, aby prezident po boku Putina a Kim Čong-una jásal vstříc zbraním, které porušily suverenitu jiného státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobré odpoledne, vážené dámy, vážení pánové. Asi jste si všimli, že během velikonočních svátků se České republice opět podařilo proniknout do zahraničních médií. Bohužel ne způsobem, který bychom si asi všichni přáli. To téma souvisí s často diskutovanou a pro mnohé z nás velmi kontroverzní návštěvou pana prezidenta Miloše Zemana v Moskvě.

My jako poslanecký klub TOP 09 se rovněž domníváme že žádný velvyslanec nemá co radit hlavě státu, kam má nebo nemá jezdit. V tomto smyslu myslím, že to zdůraznil, tuto skutečnost, i pan velvyslanec Shapiro. Nicméně myslíme si, že této povinnosti není zbavena Poslanecká sněmovna jako ústavní instituce, která reprezentuje podle ústavy veškerou moc lidu, které se zodpovídá vláda, a vláda dělá zahraniční politiku, a jestli dnes znejisťujeme nejenom domácí veřejnost, ale i své zahraniční partnery tím, jak mluví, jak se chová a kam jezdí pan prezident republiky, tak minimálně Poslanecká sněmovna jako nástroj vůle všech lidí, by k tomu měla říct podle našeho názoru naše jasné stanovisko.

Dovolím si proto navrhnout zařazení nového bodu - jako první bod dnešního jednání, a sice Stanovisko Poslanecké sněmovny k návštěvě prezidenta republiky v Moskvě. Chci zdůraznit, že naším motivem vůbec není bránit panu prezidentovi, aby navštívil Moskvu, a už vůbec naším motivem není bránit panu prezidentovi, aby uctil památku padlých sovětských vojáků. To je totiž to, co nám připadá na argumentaci těch, kteří říkají, že musí stát na kremelské zdi a holdovat ruským zbraním, protože jinak by zneuctil památku padlých sovětských vojáků, to je přesně to, co nám připadá maximálně pokrytecké. Přece není žádné rovnítko mezi padlými hrdiny v dobách druhé světové války, a mezi ruskými ozbrojenými silami putinovského režimu dnes.

Nechť, prosím pěkně, pan prezident navštíví Moskvu, my mu určitě nebudeme bránit, aby ji nenavštěvoval. Nechť, prosím pěkně, uctí, a všichni si to přejeme a všichni to na své úrovni uděláme, nechť uctí památku padlých hrdinů, kteří padli při osvobozování Československé republiky.

Ale neexistuje žádný důvod, aby prezident České republiky holdoval vojenské přehlídce ruských ozbrojených sil a po boku Vladimíra Putina a Kim Čong-una jásal vstříc zbraním, které porušily a ohrožují suverenitu a územní celistvost jiných zemí, které třeba také byly kdysi součástí toho bloku a jejichž občané také umírali při osvobozování Československa. Proto si dovoluji požádat, a myslím si, že je to naše povinnost, že je naše povinnost, abychom domácí veřejnosti i mezinárodní veřejnosti jasně řekli, jaký má názor Poslanecká sněmovna. Vláda zřetelně kličkuje jako zajíc, chytrá horákyně, ani oblečená, ani neoblečená, od ní se nic nedozvíme, a přitom čelíme riziku, že za 14 dní na defilé ruských ozbrojených sil bude prezident České republiky jako pravděpodobně jediný prezident a jediná hlava státu zemí Evropské unie, možná, že tam bude pan řecký premiér, ale zcela určitě vedle něj bude stát Kim Čong-um, a my tím vyšleme nějaký signál. Já si myslím, že Poslanecká sněmovna by, nemyslím si, že jakékoliv usnesení Poslanecké sněmovny zvrátí vůli pana prezidenta, udělat cokoliv. Ale myslím si, že je naší povinností, když toho už zřetelně není schopna vláda, aby Poslanecká sněmovna své stanovisko řekla jasně.

Proto ještě jednou si dovolím požádat o zařazení bodu Stanovisko Poslanecké sněmovny k návštěvě prezidenta České republiky v Moskvě, aby byl zřejmý motiv, já nevím, jestli mě pan předseda Faltýnek překřikuje schválně, abych nebyl slyšet, nebo tak jako, že to dělá vždycky.

Klidně stůjte, kolegové, to mi nevadí, ale nechte mne mluvit, když už mám to slovo. Děkuji, paní předsedající. Takže prosíme o zařazení tohoto bodu. Aby bylo zřejmé, jaký je náš motiv, tak si dovoluji i přečíst návrh usnesení, který bychom v diskusi přednesli. A návrh usnesení by zněl: Poslanecká sněmovna nesouhlasí s účastí prezidenta republiky Miloše Zemana na vojenské přehlídce v Moskvě 9. května 1945. Poslanecká sněmovna si váží obětí všech padlých sovětských vojáků.

Žádá proto prezidenta republiky, aby uctil jejich památku vhodnějším způsobem než holdem ruským zbraním, které dnes ohrožují suverenitu a územní celistvost Ukrajiny, jejíž občané při osvobozování České republiky padli také. To by byl návrh usnesení, který bychom přednesli. Samozřejmě v rámci diskuse bychom byli ochotni diskutovat o jakékoliv rozumné změně. Pardon. 9. května 2015 byl návrh usnesení. Já jsem řekl 1945. Děkuji panu kolegu Blažkovi. Můžeme přijmout i jiné usnesení. Co si myslím, že nemůžeme, strčit hlavy alibisticky po lavice a říct, nás to nezajímá, my se k tomu nevyjádříme, nám je to úplně jedno, co bude naše hlava státu dělat v Moskvě 9. května. Nám to prostě nesmí být jedno! A proto si vás dovoluji požádat o podporu zařazení tohoto bodu. (Potlesk z řad poslanců TOP 09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…