Kalousek: Opatření v programu ČSSD zvýší rozpočtový schodek

10.09.2013 13:30

Chystaná hospodářská opatření v rámci volebního programu ČSSD přinesou zvýšení schodku státního rozpočtu.

Kalousek: Opatření v programu ČSSD zvýší rozpočtový schodek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

V pořadu Nedělní partie v televizi Prima to uvedl místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Nejvíce kritizoval záměr zavést registrační pokladny, progresivní daň pro podniky a rozšířit činnost Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Sobotka plány své strany hájil.

ČSSD svůj volební program představila v sobotu. Sociální demokraté podle předsedy Bohuslava Sobotky slibují voličům hospodářský růst a podporu veřejných investic. Nastartovaný hospodářský růst a opatření proti daňovým únikům mají přinést vyšší výběr daní, který by umožnil vyšší rozpočtové výdaje.

Všem firmám chce ČSSD zvýšit daň z příjmu z 19 procent až o dva procentní body, pro velké společnosti ve vybraných oborech pak zavést druhou ještě vyšší sazbu. Progresivní má být i daň z příjmu fyzických osob. Z pravicových reforem chce zrušit například druhý důchodový pilíř.

Progresivní daň je podle Kalouska útok na budoucí konkurenceschopnost podnikové sféry v ČR a vedla by ke snížení životní úrovně v Česku. Sobotka oponoval, že dvě sazby daně z příjmů jsou v polovině zemí EU.

Zavedení registračních pokladen bude podle Kalouska likvidační pro drobné podnikatele, protože bude znamenat investiční náklady přes deset miliard korun. Navíc očekávané zvýšení výběru DPH podle něj nepřinesou. Podle Sobotky budou náklady na zavedení pokladen nižší, navíc je firmy budou moci odepisovat.

Kalousek také varoval před chystaným rozšířením činností Českomoravské záruční a rozvojové banky o komerční služby, které běžně poskytují soukromé banky. Zatímco ČSSD to považuje za nástroj státu na posílení vlivu na bankovní trh a konkurenci, podle Kalouska půjde o návrat bankovního socialismu, který bude znamenat stamiliardové ztráty. Sobotka doplnil, že banka by fungovala standardně na základě bankovní licence a pod dozorem ČNB.

Top 09 svůj program představí ve čtvrtek. Podle Kalouska chce v hospodářské sféře pouze vytvářet pravidla a dohlížet na jejich dodržování, ale je přesvědčena, že stát by neměl podnikat.

ČTK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.