Kalousek: Prezident není duch boží vznášející se nad vodami, on je součást exekutivy

31.05.2018 12:42

Projev na 13. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. 5. 2018 ke kauze Novičok

Kalousek: Prezident není duch boží vznášející se nad vodami, on je součást exekutivy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych podpořil návrh pana předsedy Bělobrádka, aby téma údajného skladování a testování látky novičok na území České republiky bylo zařazeno jako první bod dnešního jednání. Je známo, že nechválím vládu příliš často, ale když si to zaslouží, tak to milerád udělám a připomenu, jak ta situace vznikla. Vznikla nehorázným prohlášením Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace, že látka novičok nemusela pocházet z Ruské federace, že mohla pocházet i z jiných zemí a jmenovalo mezi nimi Českou republiky. Vláda České republiky bezprostředně ostře dementovala tento výrok a ohradila se proti tomu. Tím udělala přesně to, co měla, a tím by celá ta kauza mohla skončit. Ona bohužel neskončila, protože koncem března pan prezident republiky informoval naši i světovou veřejnost, že uložil zpravodajským službám, aby prověřily, zda na území České republiky byla či nebyla vyráběna a skladována látka novičok. A udělal to přesto, že 14 dní předtím takovou skutečnost vláda ostře dementovala. Samozřejmě, že na celém světě prezidenti i vlády si od svých zpravodajských služeb nechávají dodávat informace, od toho koneckonců ty zpravodajské služby jsou. Ale nikde na celém světě to ti prezidenti potom netroubí do veřejnosti, pokud zrovna účelem tohoto kroku není vzkázat do Kremlu: podívejte se, jak já tady za vás bojuji pro vaši propagandu, což jsem přesvědčen, že byl přesně motiv pana prezidenta Zemana.

Takže následující děj pak nebylo těžké odhadnout. Pan prezident Zeman v rozporu s těmi zprávami, které dostal od zpravodajských služeb, pronesl onu slavnou větu, že na území České republiky byla vyráběna a skladována látka novičok a několik minut poté, co to pronesl v České televizi Barrandov, několik minut poté už tato informace běžela ruskými médii a byla ruskou propagandou a ruským Ministerstvem zahraničních věcí používána jako jejich hlavní argument v informační válce proti zemím Evropské unie a Severoatlantické aliance. Zabývali se touto otázkou jak předseda vlády, tak Ministerstvo obrany, tak zahraniční výbor Sněmovny, tak komise pro kontrolu vojenského obranného zpravodajství a všichni došli k jednomu jedinému závěru, že na území České republiky nebyla vyráběna a testována látka novičok, což také řekli, ať již pan premiér svým prohlášením nebo zahraniční výbor svým usnesením nebo komise, které předsedá pan poslanec Rakušan, rovněž svým usnesením. Není tedy sebemenšího sporu o tom, co je nebo není pravda. Nicméně vzhledem k tomu, že toho výroku se dopustila hlava státu, prezident republiky, tak my pokládáme za nesmírně důležité, aby pravdivý výrok, pravdivý výrok, ke kterému došly orgány Sněmovny, verifikovala Sněmovna jako ústavní autorita svým usnesením. Nic víc, nic míň. Česká veřejnost i naši spojenci si zaslouží usnesení Poslanecké sněmovny, které řekne, že na území České republiky nebyla vyráběna a nebyla testována látka novičok.

Na argumenty, že je to zbytečné, protože to přece řekl už premiér a usnesl se na tom zahraniční výbor, si dovolím říct, že to zbytečné není, protože jde o míru váhy té ústavní instituce. Prezident republiky je součást exekutivy. To není duch boží vznášející se nad vodami, to je součást exekutivy a exekutiva je kontrolována mocí zákonodárnou. A přijmout to usnesení pouze na úrovni orgánů Sněmovny nám nepřijde dostatečné. Myslíme si, že usnesení Sněmovny je tou správnou autoritou. Chtěl bych se obrátit na ty kolegy, kteří hlasovali na zahraničním výboru pro ono usnesení, po kterém já volám. Chci je ujistit, že nemáme žádnou jinou ambici než se usnést o tom, že platí usnesení zahraničního výboru. A moc nechápu, proč to nechcete udělat. Prosím tedy o zařazení tohoto bodu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…