Kalousek (TOP 09): Odlet Filipa do ruské Dumy nás šokoval

05.11.2014 11:37

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 11. 2014

Kalousek (TOP 09): Odlet Filipa do ruské Dumy nás šokoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Dobré ráno, vážené dámy, vážení pánové. Promiňte, prosím, opravdu jsem si ještě včera večer nemyslel, že požádám o mimořádné zařazení bodu, jako prvního bodu dnešního jednání. Současně ujišťuji dopředu, že se nejedná o žádnou obstrukci a ujišťuji, že jako předkladatel jsem nejenom přesvědčen, ale i slibuji, že tento bod nemůže trvat déle než dvacet, maximálně třicet minut. Ale pokládám za nesmírně důležité, aby Poslanecká sněmovna k tématu, které chci navrhnout, alespoň těch několik minut jednala a především přijala usnesení.

Řada z nás, členů organizačního výboru, dnes ráno prodělala mírný šok, když se ze sdělovacích prostředků dozvěděla, že odpoledne odlétá do ruské Dumy s oficiálním souhlasem předsedy Poslanecké sněmovny pan místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na pozvání místopředsedy ruské Dumy Železňaka, což je osoba, která je na seznamu nežádoucích osob Evropské unie i Spojených států pro svoji přímou účast na anexi Krymu.

Ta záležitost se tady diskutuje déle než měsíc, protože skutečně pan Železňak panu Filipovi toto pozvání poslal, pan Filip měl ambici sestavit oficiální delegaci Poslanecké sněmovny a na organizační výbor byl předložen návrh, aby tato delegace odcestovala. Vzhledem k tomu, že řada členů organizačního výboru vyjádřila dopředu svůj zásadní nesouhlas s touto oficiální cestou, iniciovanou takovýmto pozváním od konkrétní osoby vůči konkrétní osobě, a řada klubů dopředu avizovala, že jejich účast v takové delegaci je naprosto vyloučená, došlo k tomu, že na organizačním výboru byl tento návrh stažen. Řada z nás na organizačním výboru byla informována, že návrh je stažen, o žádné cestě se nehlasuje, nebude, věc je vyřízena.

Já nepochybuji o tom, že pan předseda Poslanecké sněmovny k tomu svůj mandát má, poté tedy došlo k tomu, že bez našeho vědomí, s obejitím organizačního výboru, pan předseda Poslanecké sněmovny podepsal tuto cestu osobně panu místopředsedovi Filipovi, jinými slovy ve vnímání veřejnosti, mezinárodní veřejnosti, dnes odpoledne oficiálně místopředseda Poslanecké sněmovny České republiky, v době, kdy opět eskaluje situace ve východní části Ukrajiny, v době, kdy Rusko uznalo volby v obou dvou separatistických "republikách", odjíždí místopředseda české Sněmovny za člověkem, který je na seznamu embargovaných osob, jako oficiální reprezentant tohoto orgánu Poslanecké sněmovny.

Řada z nás to pokládá za vyloučené, řada z nás to může pokládat za správné, ale pokud byl obejit tímto způsobem organizační výbor, mám za to, že existuje jediná možnost, že svůj souhlas či nesouhlas s touto cestou vyjádří Poslanecká sněmovna svým usnesením. Dopředu říkám, že je to proto, že řada z nás si neumí představit, že za této situace chceme být reprezentováni panem místopředsedou Filipem u pana soudruha Železňaka.

A pokud si to Poslanecká sněmovna přeje, je to její právo, ale nemůže to proběhnout takto anonymně, nemůže to proběhnout s obejitím organizačního výboru.

Dovoluji si proto požádat o zařazení pevného bodu, který by byl prvním bodem jednání dnešního dne: Stanovisko Poslanecké sněmovny k zahraniční cestě místopředsedy Filipa. Ještě jednou slibuji, a skutečně se zavazuji, že se nejedná o obstrukci, a že budeme vystupovat mimořádně časově střídmě a střízlivě, abychom Poslaneckou sněmovnu nezdrželi. Ale toto usnesení pokládáme za nezbytné. Děkuji. (Potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…