Kaňkovský (KDU-ČSL): Povinné stáže ambulantních lékařů...

01.09.2016 16:15

Povinné stáže ambulantních lékařů v nemocnicích by vedly ke zhoršení stavu českého zdravotnictví.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Povinné stáže ambulantních lékařů...
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

V posledních týdnech rozvířila emoce v lékařských kruzích informace, že skupina poslanců, mezi kterými jsem byl jmenován i já, předložila pozměňovací návrh k novele zákona č.95/2004 Sb., který zavádípovinnost ambulantních lékařů absolvovat stáž v lůžkovém zařízení.    

Jak to tedy ve skutečnosti se zmiňovaným kontroverzním §22 odst. 4 uvedené novely je? Projednávání novely zákona 95/2004 Sb. o vzdělávání a uznání kvalifikace lékařů, farmaceutů a zubních lékařů je od svého počátku provázen řadou nesrovnalostí, resp. značně rozdílnými názory různých skupin lékařů a to jak na straně zákonodárců, tak odborné veřejnosti či akademické obce. Po několika jednáních zdravotního výboru Sněmovny jsme došli k závěru, že máme-li vůbec uvažovat o schválení této novely, tak je třeba zpracovat komplexní pozměňovací návrh, který nejdůležitější problematická místa vládní novely upraví. K tomuto rozhodnutí došlo počátkem července s tím, že s legislativně-technickou stránkou komplexního pozměňovacího návrhu pomůže zákonodárcům Ministerstvo zdravotnictví. Zdravotní výbor také většinově odsouhlasil zásadní parametry komplexního pozměňovacího návrhu. V této fázi jsem byl já, společně s dalšími čtyřmi kolegy skutečně osobou, která byla připravena po přípravě konečného návrhu jej oficiálně podat na jednání zdravotního výboru 31.8.2016. Co se ale nestalo?  K mému a jistě nejen mému velkému údivu se v pracovní verzi komplexního pozměňovacího návrhu kromě dohodnutých změn objevil i výše zmíněný paragraf 22 odst. 4, který nově zavádí povinné stáže ambulantních lékařů v nemocnicích.

Naprosto jsem nechápal, kdo a proč tento kontroverzní bod do dohodnutého materiálu prosadil. Dnes už to vím, ale asi to není to nejpodstatnější. Mnohem důležitější je podoba tohoto návrhu a jeho možné praktické dopady. Jsem bytostně přesvědčen, že jak věcná, tak legislativní podoba tohoto ustanovení nemůže přinést ani špetku toho, co předkladatelé od něj očekávají. Toto jsem kolegům sdělil a požádal je, aby toto ustanovení z finální podoby komplexního pozměňovacího návrhu vyjmuli. Vzhledem k tomu, že moji žádost odmítli, a pro mne je tento bod zcela nepřijatelný, odmítl jsem stát se spolupředkladatelem tohoto pozměňovacího návrhu, byť média vytrvale tvrdí opak. Zde musím odmítnout i interpretaci prezidenta ČLK Milana Kubka, že jsem odmítl podpořit tento návrh kvůli razantnímu odporu ČLK. Můj odpor k nuceným stážím soukromých lékařů nevyplynul kvůli razantním výrokům prezidenta Kubka, ale prostě z toho důvodu, že dodatečně doplněný bod považuji za nebezpečný, pro české zdravotnictví nic dobrého nepřinášející, naopak hrozící dalším exodem českých lékařů do zahraničí. A to je cena, kterou já odmítám zaplatit. 

Proto proti tomuto návrhu budu nejen vystupovat, ale hlavně udělám vše proto, aby při finálním hlasování ve Sněmovně nebyl podpořen. Pevně doufám, že v tomto ohledu zvítězí praktický pohled a chceme-li zlepšit spolupráci mezi ambulantními lékaři a nemocnicemi, tak společně najdeme jiná řešení, to nyní navržené to jistě není.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.