Kaňkovský (KDU-ČSL): Před porušováním lidských práv v Číně nesmíme zavírat oči

02.12.2019 8:39

Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský navrhne v úterý mimořádný bod, aby Sněmovna přijala rezoluci, která by odsoudila porušování lidských práv a pronásledování etnických i náboženských menšin v Číně.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Před porušováním lidských práv v Číně nesmíme zavírat oči
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Tiskové konference se zúčastnili i poslanci dalších stran, které podporují projednání porušování lidských práv v Číně – poslankyně Olga Richterová za Piráty, poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová a předseda hnutí STAN Vít Rakušan, návrh podporuje i ODS.

Poslanec Kaňkovský na minulé schůzi Poslanecké sněmovny navrhl, aby se projednalo stanovisko sněmovny k dlouhodobému pronásledování politických oponentů, náboženských a etnických menšin a k nelegálním odběrům orgánů v Čínské lidové republice. Hnutí ANO a ČSSD vetovaly tento bod a nebylo tak možné o něm hlasovat. „Jsem hluboce přesvědčen, že jednou z morálních povinností každého člověka je bránit lidský život, chránit lidskou důstojnost, činit všechny reálné kroky proti porušování lidských práv a neměli bychom přitom zůstat pouze na úrovni naší české země.“ uvedl na tiskové Kaňkovský.

V projednání na půdě dolní komory věří i předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Doufám, že k žádnému dalšímu ostudnému zavetování z řad vládní koalice nedojde,“ řekl.

Kaňkovský si uvědomuje, že Čína je náš významný hospodářský a obchodní partner, se kterým máme významné diplomatické styky, ale pokud jde o porušování lidských práv, pak je důležité se důrazně ozvat. „Jsem přesvědčen, že máme diplomatické nástroje, jak vyjádřit svůj zásadní nesouhlas s tím, co se v Číně v oblasti lidských práv děje – ať už jde o věznění a mučení politických oponentů, náboženských a etnických menšin a k nelegálním odběrům orgánů v Čínské lidové republice a proto je navýsost nutné, aby se k této zásadní otázce vyjádřila Poslanecká sněmovna,“ zdůvodnil.

Jeho záměr navrhnout na půdě Poslanecké sněmovny mimořádný bod k tomuto tématu podporují také osobnosti českého kulturního a společenského života, mezi které patří violistka Jitka Hosprová, herečka a zpěvačka Marta Kubišová nebo herec Jan Potměšil. „Tím, že dnes žijeme ve svobodě, je naší povinností, abychom na to upozornili a řešili to,“ řekl na tiskové konferenci k porušování lidských práv Potměšil.

Petici proti perzekuci praktikujících meditační techniku Falun Gong v Číně podepsalo více než 49 tisíc českých občanů. Petice ale také odsuzuje pronásledování křesťanů, Ujgurů, Tibeťanů i politických oponentů čínského režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů