Kerlesová (Trikolóra): Dostavba jaderných elektráren je zárukou, že se cena elektřiny nebude rapidně zvyšovat

27.11.2020 15:09

Základní informace o důležitosti rozvoje jaderné energetiky v České republice, aktuality k jejímu rozvoji u nás i ve světě a další zajímavosti jsou součástí nové webové stránky www.spolekprodostavbujete.cz, kterou spustil v uplynulých dnech spolek Pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín (JETE).

Kerlesová (Trikolóra): Dostavba jaderných elektráren je zárukou, že se cena elektřiny nebude rapidně zvyšovat
Foto: archiv I. Kerlesové
Popisek: Kandidátka Trikolóry na jihočeskou hejtmanku Ivana Kerlesová.

„Českou politikou v těchto dnech hýbe tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Vůle postavit jeden blok v Dukovanech se spuštěním po roce 2035 ale stále nenaplňuje předpoklady platné energetické koncepce. Státní energetická koncepce počítá s tím, že podíl jaderné energetiky na výrobě elektřiny po roce 2040 bude vyšší než 50 procent. Jeden nový blok ale nahradí pouze polovinu výkonu nynějších čtyř bloků elektrárny Dukovany, které budou i při optimistickém předpokladu prodloužení životnosti na 60 let odstavovány po roce 2045,“ uvedla předsedkyně spolku Pro dostavbu JETE Ivana Kerlesová.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Podle ní je proto nejvyšší čas zahájit přípravu výstavby nového jaderného bloku i v naší druhé jaderné lokalitě – Temelíně. „Jádro patří mezi nejbezpečnější a nejčistší zdroje, navíc v našich přírodních podmínkách je ideální jako základ energetického mixu. Elektřina z jádra je o 50 procent levnější než z uhlí. Jde o šetrnou energii, která chrání klima. Dostavba jaderných elektráren v Česku je zárukou toho, že se cena elektrické energie v naší zemi nebude rapidně zvyšovat. A pokud do stavby elektrárny zapojíme jihočeské firmy jako subdodavatele, přínos pro náš region bude obrovský i z hlediska ekonomiky,“ řekla Kerlesová.

Spolek Pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín byl založen letos v červnu. Jeho cílem je podpora urychlení rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Temelín (JETE) a snaha o dodávky českých, zejména regionálních firem, na dostavbě JETE. Spolek dále podporuje správné rozhodnutí o výběru hlubinného úložiště jaderného paliva. Důraz přitom klade na podporu informovanosti o potřebnosti dostavby JETE, zprostředkování informací o bezpečnosti jaderné energetiky obecně ve vztahu k občanům i ve vztahu k politikům, zejména poslancům Parlamentu ČR. Spolek má v současnosti více než 50 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…