Klecanda (STAN): Praha podpoří nulté ročníky na středních školách pro ukrajinské studenty

09.03.2024 10:21 | Tisková zpráva

Hlavní město podpoří vzdělávání ukrajinské mládeže. Poskytne dotaci na zajištění nultých ročníků na středních školách v rámci integrace ukrajinské mládeže ve věku 15 až 19 let. Poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 1 320 000 korun schválili pražští radní.

Klecanda (STAN): Praha podpoří nulté ročníky na středních školách pro ukrajinské studenty
Foto: STAN
Popisek: Antonín Klecanda

Děti ukrajinských uprchlíků mají díky podpoře hlavního města šanci na kvalitní vzdělání v Česku. Praha poskytne finance na zajištění adaptačního Programu na podporu nultých ročníků na středních školách v rámci integrace ukrajinské mládeže ve věku 15 až 19 let na území Prahy na školní rok 2023/2024.

„Děti jsou bezpochyby jednou z nejvíce zranitelných skupin, obzvlášť ty, které musely uprchnout před válkou. Proto jsme podporu a integraci ukrajinských dětí podpořili částkou 1 320 000 Kč, jde tak o další střípek v mozaice pražské pomoci Ukrajině. Pro účastníky nultých ročníků je tak zajištěno kvalitní vzdělání, které jim do budoucna výrazně usnadňuje nástup na střední školu. Jsem rád, že suma jde na velmi konkrétní projekty a bude poskytnuta subjektům, které v oblasti podpory a integrace dlouhodobě odvádějí skvělou práci. Zároveň tím, že organizace typu POST BELLUM tyto nulté ročníky otevírají, výrazně tím odlevují již tak našponovaným kapacitám našich středních škol. Věřím také, že každá takto vynaložená koruna se nám do budoucna vrátí, a to zejména v posílení sociální soudržnosti,“ říká Antonín Klecanda, radní hl. m. Prahy s působností v oblasti školství, sportu a volného času.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49990 lidí

O dotaci zažádala nezisková organizace Post Bellum, z. ú. Ta vzdělávací a adaptační kurzy pro ukrajinskou mládež, která nebyla přijata ke studiu na českých školách realizuje od dubna 2022. „Jsem rád, že tato iniciativa není prostou výukou, ale klíčově přispívá k úspěšné integraci ukrajinských studentů do českého vzdělávacího systému. Získané jazykové a akademické dovednosti nejenže posílí jejich sebejistotu, ale také jim otevřou dveře k lepším příležitostem a zvýší jejich šance na úspěch při přijímacích zkouškách na střední a vysoké školy v České republice,“ dodává náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury, Jiří Pospíšil.

V tuto chvíli se uskutečňuje druhý nultý ročník pro ukrajinské studenty ve věku od 15 do 19 let, tedy pro studenty 10. a 11. třídy v ukrajinském školním systému. Cílem projektu je příprava mladých lidí z Ukrajiny na přijímací řízení a následné studium na středních a vysokých školách v České republice. Projekt potrvá od ledna do června 2024.

Do nultého ročníku nyní dochází 42 studentů, kteří jsou rozděleni do tří studijních skupin dle úrovně znalosti jejich českého jazyka, který se zde učí. V rámci nultého ročníku studenti dále navštěvují výuku matematiky, při níž se věnují přípravě na přijímací zkoušky na střední i vysoké školy.

Podporu nultých ročníku od programu UNICEF obdržely níže zmíněné školy:
Slovanské gymnázium a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky
Akademické gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, školy hlavního města Prahy
Gymnázium Karla Sladkovského, Praha 3, Sladkovského náměstí 8
Gymnázium, Praha 5, Na Zatlance 11
Institut cizích jazyků, jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak co nam, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 09.03.2024 12:36:30
Ta chazarsko-aspenska vlastizradna smecka zvedne dalsiho, aby bylo na ukry. ? At se vrati do Kyjeva - tam se nebojuje, vecerni zivot tam kvete a vyrvavani slava ukrajine je v mode. Je hrozny, ze nam cechum vladne ukrajinsko-americka vlada. A tupy c3sky ovce drzi hubu. Nevodobi demokrati rozjebali celou, kdysi prosperujici, zemi.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…