Kobza (SPD): Vivat Viktor Orbán

06.04.2022 9:45

Vítězství Viktora Orbána v maďarských parlamentních volbách má obrovský praktický i symbolický význam.

Kobza (SPD): Vivat Viktor Orbán
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

V neděli 3. dubna proběhly v Maďarsku parlamentní volby, ve kterých opět, a to tentokrát naprosto drtivě, ziskem ústavní většiny 135 křesel v jednokomorovém parlamentu zvítězila strana FIDESZ (Svaz mladých demokratů-Maďarské občanské sdružení) premiéra Viktora Orbána, který tak bude již po čtvrté za sebou (a celkově popáté) maďarským premiérem.

Kořeny vítězství

Toto vítězství je v první řadě výsledkem dlouhodobého dlouhodobého naplňování vlasteneckého politického programu strany FIDESZ. Maďaři zkrátka „na vlastní kůži“ poznali, že v osobě Viktora Orbána, který se ani na poli Evropské unie neobává prosazovat vlastní názory a zájmy své vlasti a nebojí se říci Bruselu NE, nalezli skutečného lídra, který se svými spoluobčany dýchá a rve se za jejich budoucnost. Věrohodného lídra, se kterým nemusí nutně ve všem souhlasit, ale kterého mohou respektovat, vážit si jej, a který svou práci dělá dobře a naplno.

Hnutí SPD vítá Orbínovo vítězství i proto, že podporujeme spolupráci v rámci tzv. Visegrádské čtyřky (V4) – tedy těsnou spolupráci států střední Evropy (klidně i v širším formátu, za účasti států bývalé Jugoslávie)  včetně jejich vzájemné podpory v orgánech Evropské unie. Tato spolupráce by byla v případě Orbánovy porážky ve velkém ohrožení, přičemž není vůbec vyloučeno, že by se  fakticky rozpadla či zanikla.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Psi štěkají...

Zároveň odsuzujeme reakce pirátských ministrů Lipavského a Bartoše na výsledky těchto maďarských voleb, které jsou diletantské, drzé, urážlivé a poškozující česko-maďarské vztahy. Výrok ministra zahraniční Lipavského, že Maďarsko se musí rozhodnout, na čí straně bude stát a jestli patří do Evropské unie a do NATO, připomíná časy hluboké totality, RVHP a Varšavské smlouvy.

Maďarští voliči se tedy ve finále při svém rozhodování očividně neřídili nedávnými pokyny předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která je veřejně a velmi „diplomaticky“ vyzývala k vyhnání Viktora Orbána, ale svoji praktickou zkušeností s konkrétními výsledky vlády strany FIDESZ a především svými reálnými sociálními a ekonomickými zájmy.

Politika je práce pro vlastní občany

Orbánova vláda totiž mimo jiné, a to už před deseti lety, stanovila zákonem maximální ceny elektřiny a plynu, v loňském roce zastropovala ceny pohonných hmot a letos v únoru pak i ceny základních potravin. A nedávno zastavila vývoz obilí, čímž posílila maďarskou potravinovou soběstačnost. Kromě toho Viktor Orbán během svého vládnutí též výrazně omezil jak působení (a financování) politických neziskových organizací se zahraničním napojením, tak i veřejné šíření LGBT propagandy – a naopak mnoha opatřeními posílil význam tradičních křesťanských hodnot ve společnosti, na prvním místě hodnot rodinných.

S tím souvisí i zavedení silného prorodinného programu a podpory porodnosti v podobě manželských půjček a osvobození rodin s více dětmi od placení daně z příjmu. Což jsou mimochodem i programové priority hnutí SPD. A nesmíme samozřejmě zapomenout na Orbánovu důslednou (a dlouhodobou) ochranu maďarských státních (a zároveň „schengenských“) hranic proti masové nelegální (především islámské) migraci, čímž současně jednoznačně ochránil národní a bezpečnostní zájmy České republiky a dalších evropských států.

V maďarském případě se - naštěstí - naplno ukázalo, že v politice se dlouhodobě vyplácí poctivá práce pro občany a důsledné hájení národních zájmů vlastní země. Budiž to pro nás nadějí a inspirací!

Vivat Viktor Orbán!

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…