Kobza (Úsvit): Nezaměstnanost – zhouba, nebo požehnání?

07.10.2014 5:32

V naší zemi je skoro ( +/-) 700.000 registrovaných nezaměstnaných. Samo o sobě je to číslo pro normálně uvažujícího poctivého člověka děsivé.

Kobza (Úsvit): Nezaměstnanost – zhouba, nebo požehnání?
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Kobza

Proklamovaná cesta ven zahájením malého podnikání se ukazuje jako velice pochybnou a pokryteckou. Malé podnikání je celou sítí administrativních omezení, nařízení, pokut a vůbec bezbřehou buzerací státní správy tak likvidované, že mne to celé přinutilo k závěru, že zde není zájem vlády o snížení nezaměstnanosti ale zřejmě je to celé naopak.

Předkládám malé zamyšlení, komu vlastně prospívá tak šíleně veliké číslo nezaměstnaných? Kdo se z nich má dobře? Chvíli mně z té úvahy bylo šoufl, že by takový hyenismus byl u nás vůbec možný ale pak – heureka – mi při vzpomínce na orgastický výraz ministra Drábka, když oznamoval v čt. likvidační pokuty za nelegální zaměstnávání, svitlo. No přeci sociální systém! Protože o tak veliký počet nezaměstnaných se musí přece starat příslušně veliký počet státních úředníků, podpůrných agentur, neziskovek, speciálních úřadů a vůbec lehkoživků, kteří při výrazném poklesu počtu nezaměstnaných ztratí podstatu své existence. Pokles nezaměstnaných je tedy nepřijatelný. Proto narůstá počet kontrol, proto jsou malí podnikatelé (jako nejsnažší a bezbranný teč) cílem kontrol, proto kontrolorky (drtivou vetšinou jsou to ženy) jednají tak nekompromisně a krutě. Tím, že likvidují malé podniky dostávají víc lidí do registrů pracovních úřadů a tím potvrzují nutnost svojí existence. Navíc, typická a základní úřednická vlastnost je závist, takže stačí jenom na patřičných úřadech utrousit:“ ten a ten si tou mrkví vydělal balík a neplatí daně“ a je zaděláno na úspěšnou kauzu, kterou naše nestranná masmédia ráda zveřejní.

Pravda, ekonom by řekl: propusťte kontrolory, zrušte úřady, zrušte omezení, protože ty daňové úniky malých podnikatelů je rozhodně nezaplatí. Jenže realista u nás ví, že největší daňové úniky provádí firmy, napojené na organizovaný zločin (pardon, politické strany), které kontrolují mocenské pilíře státu, a že tedy malí podnikatelé jsou rybičky předhozené davu, aby se ty velké mohly v klidu i naloupeným majetkem,uklidit do Monaka.

Tyto úvahy mne přivedly opět k tématu registračních pokladen a zejména základní aritmetiky. Zamezení daňovým únikům má vykrýt díry ve státním rozpočtu. Tak se na to podívejme například:

Vyčichlá causa PROMOPRO způsobila ztrátu tuším 350 milionů, které si nechal ukrást pan Vondra.Ať si kdo chce co chce říká, pro mne je za to zodpovědný, jako kdyby je ukradl on sám, i když to platíme my všichni. Jenže někdo se teď někde (asi ne tady) za ty peníze má nezaslouženě dobře. Jak tu díru zalepit? Hurá na malé podnikání!

Populární Babišova registrační kasa bude stát řekněme kolem 10.000 kč, ať se to snáž počítá.DPH bude tedy 2100kč. Na zakrytí této díry bude tedy zapotřebí dph z 167.000 kas. Drobný podnikatel, řekněme že pěstuje a prodává mrkev na trhu, za 15 kč /kg. Na to, aby si koupil 1 kasu musí prodat 667 kg mrkve (šílená představa,není pravda?). No a když to vezmeme v globálu, tak na zalepení díry po PROMOPRO bude jenom na DPH z kas zapotřebí vypěstovat a prodat 23,333 tun mrkve, ale celkem na nákup těch 167.000 kas bude zapotřebí nějakých 116.666 tun mrkve. To abychom se stali mrkvovou velmocí! Nicméně toto se nestane, většina pěstitelů přestane podnikat a půjde se přihlásit na pracák a sociálku, takže podpoří opět nárůst počtu kvalifikovaných úředníků, kontrolorů, nařízení, směrnic, vyhlášek a prostě další buzerace.Opět se spousta lidí přiblíží k ideálnímu stavu státu, který se skládá pouze z úředníků na jedné straně a prosebníků na té druhé. Nějak jenom přehlížejí, že by to celé také měl někdo živit. I kdyby to mělo být tím, že od nich nic nebude chtít.

Předkládám tuto úvahu jako volání po záchraně před rostoucí všepožírající (a prožírající) chobotnicí státní byrokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.