Kolaja (Piráti): Musíme sjednotit právní ochranu obětí nenávistných trestných činů

11.02.2022 16:49 | Tisková zpráva

Vláda se na středečním zasedání neshodla na české pozici k rozšíření stávajících unijních trestných činů z nenávisti o nenávistné projevy na základě věku, zdravotního hendikepu, sexuální orientace a genderové identity. To navrhuje Evropská komise.

Kolaja (Piráti): Musíme sjednotit právní ochranu obětí nenávistných trestných činů
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Podle pirátského europoslance a kvestora Evropského parlamentu Marcela Kolaji je takové rozšíření žádoucí, jelikož pravidla potřebují sjednotit a navíc roste počet trestných činů z nenávisti.

„Vzpomeňme na případ z roku 2017 z teplické základní školy. V současné době je závažným trestným činem vyhrožování romským prvňáčkům. Ale co když by šlo o vyhrožování zdravotně postiženým dětem? Proč by se to mělo posuzovat jinak?“ ptá se Kolaja. Za rasistický komentář na Facebooku si muž vyslechl 16 měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. „Existují ale i jiné skupiny ohrožených osob, které musíme chránit,“ říká Kolaja.

V současnosti jsou postihovány trestné činy z nenávisti z důvodů rasy, etnika, národnosti, náboženství, v některých ohledech také politického přesvědčení a třídy. Podle Evropské komise by měla přibýt sexuální orientace, zdravotní hendikep, věk či genderová identita.

Počet trestných činů z nenávisti roste, ovšem právní ochrana se napříč Evropou různí. Například explicitní legislativní ochrana proti projevům nenávisti na základě sexuální orientace existuje ve 20 zemích Unie.

„Například homosexuální francouzský pár na dovolené v Bulharsku je méně chráněn než ve své vlastní zemi. S využitím svého práva na svobodu pohybu ztrácí část své právní jistoty a ochrany. I proto je potřeba to sjednotit,“ doplňuje Kolaja. O tom, zda se rozšíření seznamu evropských trestných činů z nenávisti posune do dalšího vyjednávání, bude rozhodovat Rada EU v nejbližší době. Členské země mají právo veta a k zablokování tedy stačí, když nesouhlasí jediná země. Český vládní Výbor pro EU bude o české pozici rozhodovat pravděpodobně opět na příštím zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě