Kolář (TOP 09): „Dezoláty" stvořili obchodníci se strachem

18.04.2023 18:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Jindřichu Rajchlovi a demonstracím.

Kolář (TOP 09): „Dezoláty" stvořili obchodníci se strachem
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Ondřej Kolář na Prima CNN

„DEZOLÁTY“ STVOŘILI OBCHODNÍCI SE STRACHEM

Pro účastníky demonstrací, které organizují různá individua s pochybnými zájmy, se mezi těmi, kdo s nimi nesouhlasí, vžilo označení „dezoláti“. Byť nesouhlasím s tím, co na těch demonstracích zaznívá, nemůže se mi líbit ani tohle označení pro lidi, kteří tam chodí. Ještě více je to uzavírá do sebe a ve výsledku znemožňuje jakoukoliv smysluplnou debatu. I tohle nálepkování je posílá do náruče infošmejdů typu Rajchla, Zwyrtek Hamplové nebo Dostála. Zbytečně.

Nejsou to dezoláti, jsou to spíš oběti promyšlené a cílené manipulace a více či méně věrohodných konspirací, bohužel často řádně naředěných (pro)ruskými narativy. Lidi, kteří vlivem mnoha okolností došli do míst, kdy je pro ně jednodušší věřit očividným lžím šířeným kdovíjakými, jen ne důvěryhodnými kanály. Lidi, kteří vyhledávají alternativní fakta, protože jsou jim servírována tak, jak se jim líbí. Lidi, kteří jsou vyděšeni z “mainstreamových” a veřejnoprávních médií, protože ta jim servírují i to, co se jim nelíbí.

A že jsou ty lži solidní. Stačí si projít diskuze ve skupinách, ve kterých se na demonstrace svolávají. Organizátoři tam rádi vyvolávají pocit, že je možné (spaním před Úřadem vlády) svrhnout vládu, podpisem petice zastavit bídu nebo zrušit inflaci nebo že neplacením složenek se z vás stane disident. Je to takový „paradox chcimírů“ – pokud by bylo možné to, co požadují (mimoústavní a nedemokratická divočina), na žádné svobodně svolané demonstraci by ani nemohli být.

Nejde se pak divit, že se taková skupina lidí radikalizuje. Když slibované recepty viditelně nefungují, při dalším „výjezdu“ už se někteří v diskuzích nebojí říkat, že poteče krev. Pokud se nebudeme věnovat původu těch lží a budeme jen nálepkovat, bude to jenom horší.

Těm, kteří se snaží zaplnit Václavák, totiž nejde o lidi, kteří přijedou, jde jim jen o vlastní byznys se strachem. Nebýt totálního vyděšení zúčastněných, šmejdi se můžou jít klouzat. Díky tomu, že se jim daří vyvolat strach a díky tomu, že se jim daří radikalizovat oběti vlastní manipulace, jim totiž od podporovatelů chodí peníze. Čím víc peněz, tím víc dalších lží, čím víc lží, tím víc dalších podporovatelů – a celý tenhle cirkus jim pak „výborně“ funguje.

Co s tím? Systematicky nespokojení tady budou vždycky a jako takoví budou vždycky náchylnější k manipulaci. Osobně bych začal s tím, že je přestaneme brát jako „dezoláty“ a pořádně tvrdě si vyšlápneme na ty, kteří jejich situace naprosto cíleně zneužívají. Věřím, že vláda na to má sil a možností dost. Nejlepším nástrojem v boji s dezinformacemi jsou totiž informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan Kolář popisuje situaci Chvilek, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 18.04.2023 19:28:03
které si vymyslely konspirační teorii na pí. Benešovou, p. Babiše a pak v jejím jménu protestovaly. Neměly lidem, co říci, tak zařadily zpěváky, Dnešní demonstrace jsou zaplněné informacemi, fakty, návrhy na řešení situace. Informacemi, které se člověk z ČT nedoví. Souhlasím, že ideální by byla demokratická diskuze, ve které by si každá strana řekla své a je na lidech, komu dají za pravdu. Jak říkal Masaryk, ani sebelepší parlament nemůže určovat, co je pravda a co ne. Z těchto důvodů by bylo dobré přijmout návrh opozice, aby jeden TV kanál v ČT byl vyhrazen pro tyto opoziční disidentské návrhy, náměty, rozvinula se diskuze místo zastrašování lidí stíháním za nevhodný názor. Opačné názory nelze nazývat dezinformacemi, konspiracemi, umlčovat je, zavírat weby, používat represivní aparát. Díky tomu má Fialův režim ostudu po celém světě. Zahraničí si všímá potlačování lidských práv a svobody slova Fialovým režimem. Paní Pekarovou upozornili Rakušané, významný britský deník věnoval rozsáhlý článek potlačování lidských práv u nás, MOV se asi popadá za hlavu, když se podívá, co Černochová provádí se světově významným sportovcem za to, že sdělil stanovisko MOV. Významné světové agentury, neskutečná spousta amerických médií si všímá, že se demonstrovalo proti vládě i za lidská práva - svobodu slova. Stejně jako JV Asie, Blízký Východ. Je to neuvěřitelné, jakým způsobem se Fialův režim zapisuje do mezinárodního povědomí. Konec ČR jako pokračovatele Havlových myšlenek a Charty77.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…