Kolář (TOP 09): Je naprosto nezbytné začít řešit problém s továrnou VAFO

09.10.2019 20:51

Přes deset let obtěžuje lidi bydlící na západním okraji Prahy zápach, pocházející z chrášťanské továrny na psí žrádlo a granule VAFO, z jejíž výrobní linky sjíždí například známé krmivo zn. Brit.

Kolář (TOP 09): Je naprosto nezbytné začít řešit problém s továrnou VAFO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Osudy obyvatel Zličína, Řep nebo Řeporyjí však celou dobu nikoho nezajímají, zastání lidé nenašli u vedení Prahy, středočeské hejtmanky Jermanové, natož Ministerstva životního prostředí. Jediným výsledkem jednání těchto institucí, přehazujících si problém jako horký brambor, jsou tisíce naštvaných lidí a pět naštvaných starostek a starostů, kteří kvůli tomu zasedli za jeden stůl:

„Je naprosto nezbytné začít řešit problém s továrnou VAFO na úrovni hejtmanů krajů, protože i Praha je vlastně krajské město. Proběhla už celá řada demonstrací, petic, ovšem bezvýsledně. Na čističku u nás v Bubenči si lidé taky dlouho stěžovali, nový provoz však dokázal zápach úplně eliminovat. Navíc u značně agresivního odpadu z celé Prahy. Takže to jde, ne že ne,“ říká Ondřej Kolář /TOP 09/, starosta Prahy 6.

Starostky a starostové zápachem nejvíc zasažených městských částí Praha – Zličín, Praha 17, Praha 13, Praha – Řeporyje a Praha 6 proto napsali otevřený dopis s výzvou primátorovi hlavního města k okamžitým a zásadním krokům, který najdete v příloze. Kromě vyvolání jednání s dotčenými institucemi je jedním z požadavků také prověření možnosti podání a přípravy návrhu žaloby na zastavení výroby ve společnosti VAFO, protože situace je opravdu bezvýchodná. Originál dopisu je samozřejmě opatřen podpisy a razítky všech starostek a starostů.

Výzva primátorovi hlavního města od pěti starostek a starostů k okamžitému řešení zápachu z továrny VAFO na psí krmiva

Vážený pane primátore,

jistě jste zaznamenal problém, který se vyskytuje již několik let na západním okraji Prahy a trápí hned několik městských částí a jejich obyvatele najednou. Jedná se o zápach, který produkuje společnost VAFO, která má v Chrášťanech u Prahy výrobnu krmiv pro domácí zvířata. Bohužel, zápach na hranice kraje nebere ohledy a obtěžuje lidi zrovna tam, kam fouká vítr. Nejvíce zasažené jsou tak městské části Zličín, Řeporyje, Praha 17, Praha 13 a Praha 6. Například Zličín a jeho zástupci se snaží obtěžující zápach zkorigovat od roku 2008, avšak stále neúspěšně.

Vedení Zličína se v této věci zabývalo i dvěma peticemi, které podepsalo dohromady několik tisíc občanů hlavního města. Nejvíce postižené městské části Praha - Zličín, Řepy, Řeporyje a Praha 13 se shodují na požadavku úplně zastavit výrobu, Prahy 13 a 17 dokonce zastavení výroby požadují usneseními svých radních.

Z důvodu přetrvávajících obtíží a stále intenzivnějšího zápachu bylo svoláno společné jednání zástupců uvedených městských částí hlavního města Prahy. Na tomto jednání bylo konstatováno, že hlavní město Praha musí v této věci jednoznačně podpořit snahu uvedených městských částí chránit životní prostředí a životní standardy a komfort svých obyvatel.

My, níže podepsané starostky a starostové pražských městských částí zasažených zápachem z výroby společnosti VAFO Chrášťany, Vás, vážený pane primátore, proto vyzýváme, abyste:

1. vyvolal jednání s vedením Středočeského kraje, kde bude tento problém řešen;

2. vedl jednání s představiteli Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zdravotnictví, potažmo s představiteli České inspekce životního prostředí a Hygienické stanice hl. m. Prahy, vedoucí k ochraně obyvatel hl. m. Prahy před zápachem z výrobny VAFO;

3. vedl jednání s vedením společnosti VAFO vedoucí k zastavení šíření zápachu z výroby krmiv, případně k omezení, či úplnému zastavení výroby;

4. prověřil možnost podání a připravil návrh žaloby na zastavení výroby ve společnosti VAFO.

Předem Vám děkujeme za Vaši ochotu tento dlouhotrvající a velmi nepříjemný problém řešit.

V úctě

Mgr. Ondřej Kolář
starosta MČ Praha 6

JUDr. Marta Koropecká
starostka MČ Praha – Zličín

Mgr. Jitka Synková
starostka MČ Praha 17

Ing. David Vodrážka
starosta MČ Praha 13

Pavel Novotný
starosta MČ Praha – Řeporyje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.