Kolář (TOP 09): Odhalením pamětní desky Josefu Dudovi splácíme dluh naší společnosti vůči vlastním hrdinům

01.07.2020 14:01

Praha 6 vzdala poctu genmjr. Josefu Dudovi odhalením pamětní desky.

Kolář (TOP 09): Odhalením pamětní desky Josefu Dudovi splácíme dluh naší společnosti vůči vlastním hrdinům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Budovu Gymnázia Jana Keplera ode dneška zdobí pamětní deska věnovaná generálmajorovi Josefu Dudovi (1905–1977). Duda působil jako velitel českých letců ve Francii a ve Velké Británii a podílel se na budování československého letectva. Pamětní deska je umístěna na fasádě bývalé Obecné a měšťanské chlapecké školy, která sídlila právě v budově dnešního gymnázia na pražském Pohořelci.

Slavnostního odhalení desky se zúčastnili zástupci Prahy 6, Senátu, brigádní generálka Lenka Šmerdová za Armádu ČR, za ministerstvo obrany plk. Karel Vávra, ředitel odboru pro válečné veterány, velvyslanec Velké Británie J. E. Nick Archer a velvyslanec Francie J. E. Roland Galharague, tedy zemí, kde Josef Duda bojoval. Pro odhalení pamětní desky generálmajora Josefa Dudy, CBE si městská část Praha 6 ne náhodou vybrala právě 30. 6. 2020 – Den ozbrojených sil ČR. Právě dnes ministr obrany udělil u příležitosti 75. výročí od ukončení II. světové války generálu Josefu Dudovi, CBE – Kříž obrany státu ministra obrany.

„Odhalením pamětní desky Josefu Dudovi splácíme část dluhu, který má naše společnost vůči vlastním hrdinům, kterých jsme si nevážili, opomíjeli je, a často byli za to, co pro vlast udělali, perzekuováni,“ řekl během ceremoniálu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář /TOP/.

Komandér Řádu Britského impéria a Řádu Bílého lva, generál letectva Josef Duda byl v letech 1933–1935 nejprve velitelem Vojenských akademiků v Prostějově, kde se podílel na jejich instruktáži a výcviku. Mezi roky 1935–1939 působil v Leteckém pluku 3 „Generála – letce M. R. Štefánika“ a stal se velitelem stíhacích letek a perutí v ČSR. Od začátku německé okupace 15. 3. 1939 organizoval ilegální odboj a se svou skupinou přešel v červnu protektorátní hranice do Polska, kde vstoupil do dobrovolného zahraničního vojenského II. národního odboje. Jako frontový stíhací pilot a velitel bojoval v první linii v údobí Mnichova, v leteckých bitvách o Francii a Velkou Británii (první velitel letky „A" Es. 312 stíhací perutě RAF v Battle of Britain). Působil jako velitel českých letců ve Francii a ve Velké Británii.

Po válce se Josef Duda znovu vrátil do Prostějova, kde se stal posádkovým velitelem. V letech 1945–1948 se stal plukovníkem a velitelem čs. letectva na Moravě. Roku 1948 však byl plukovník letectva komunistickou vládou přeložen do zálohy a degradován na vojína! Byl totiž jedním z prvních vysokých důstojníků čs. armády a letectva, kteří byli okamžitě odstaveni ze svých postů, a záhy zlikvidovaní občansky i vojensky.

„Z kluka, který na tomto místě začal školní docházku, vyrostl velký muž, statečný, odvážný, bojovný, zásadový člověk, přísný na sebe i své podřízené. Po návratu do osvobozeného Československa začal budovat československé letectvo. Poúnorový režim mu jako stovkám dalších tuto možnost vzal. Čest mu byla vrácena až po roce 1989, a pocty mu byly vzdány v době, kdy se jich již nedočkal,“ připomenul místopředseda Senátu Jiří Růžička, který je z pozice ředitele gymnázia rád, že si odkaz Josefa Dudy budou připomínat také studenti.

V prosinci 1986 byl synovci Josefa Dudy předán Řád britského impéria CBE. Na žádost Zbyňka Dudy byla jeho strýci 9. srpna 1990 vrácena vojenská hodnost a 17. 11. 1990 byl povýšen na genmjr. i.m. in memoriam obdržel rovněž medaili „Za zásluhy o armádu 1. stupně“. 28. 10. 2002 byl Genmjr. Josefu Dudovi CBE prezidentem Havlem propůjčen Řád bílého lva III. třídy. 

„Za Prahu 6 říkám: děláme, co je v našich silách. Napravujeme opožděně strašlivé křivdy, které po sobě nechala komunistická vláda. Splácíme dluhy, které jsme neudělali. Ještě stále nejsme u konce, a to jsme třicet let od pádu totalitního režimu,“ komentuje odhalení desky generála Josefa Dudy místostarosta Jan Lacina /STAN/.

Pamětní deska, kterou výtvarně ztvárnili autoři Radko Šťastný a Jan Dvořák, nese znak 312. perutě, u které Josef Duda létal, druhým motivem je hlava siouxského náčelníka, znak Escadrilly Laffayette.

Rodinu Dudových reprezentoval synovec Josefa Dudy, pan Zbyněk Duda: „Stojíme u jeho bývalé školy, nedaleko je jeho rodný dům, a také Sokol Královské Hradčany, který rodina zakládala a kde byl Josef Duda významným sportovcem. Praha mu byla nadevše. Milý strýčku, vrátil ses domů, vítej,“ ukončil emotivně slavnostní odhalení pamětní desky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.