Kolářík (Piráti): Nařízení vlády o zbraních je nesmyslný bič proti historickým spolkům

24.08.2018 18:51

30. srpna skončí připomínkové řízení k nařízení vlády, které mění kategorizaci některých zbraní. Pokud nařízení projde, bude znamenat komplikace především pro spolky vojenské historie.

Kolářík (Piráti): Nařízení vlády o zbraních je nesmyslný bič proti historickým spolkům
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Znehodnocené zbraně, které spolky používají, mají být nově přeřazeny do kategorie ostrých zbraní a pro jejich držení bude nutný zbrojní průkaz. Historické zbraně dosud spadají do kategorie D nepodléhajících registraci a nařízení vlády to může změnit. Piráti s tím nesouhlasí, protože stávající úprava riziko zneužití znehodnocených zbraní již dostatečně minimalizuje a Česká republika cíl směrnice již naplňuje.

„Přeměna “ostré” zbraně na expanzní je v našich předpisech pro znehodnocování popsána dostatečně přísně. Je v souladu se směrnicí EU, podle níž nemá být možné takovou zbraň přeměnit zpět na ostrou. Respektive pouze se znalostmi, které umožňují vyrobit i zbraň novou. Proto se nařízení vlády jeví jako nepřiměřené a nekoncepční a bude dopadat na spolky zabývající se vojenskou historií, pro které to bude znamenat neúměrnou administrativní zátěž při pořizování nových zbraní. Krom toho členové spolků mladší 21 let nebudou mít možnost se plnohodnotně účastnit akcí,“ uvedl poslanec Lukáš Kolářík, místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost.

„Nařízení vlády vnímám jako krok, kterým chce vláda ukonejšit Evropskou unii, protože nestíhá implementovat směrnici o zbraních. Takže ji chce obejít nařízením vlády, kterým lidem vnutí silně restriktní politiku, kterou nebere ohled na zájmové spolky. Aktuální legislativa pro držení zbraní v ČR je podle Pirátů plně dostačující a vyhovující,“ dodal Kolářík.

Návrh nařízení vlády, které má suplovat směrnici platnou od 14. září, předložil 9. srpna ministr vnitra Jan Hamáček. K samotné směrnici EU se vláda v uvedeném termínu nedostane. Proto se snaží prosadit uvedená opatření nařízením vlády, ke kterým se Sněmovna nemůže vyjádřit, což je pro Piráty nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…