Kolovratník (ANO): Stavební zákon? Vláda v čele s ministrem Bartošem politikaří

23.04.2022 7:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke stavebnímu zákonu.

Kolovratník (ANO): Stavební zákon? Vláda v čele s ministrem Bartošem politikaří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda volební komise Martin Kolovratník

Nečekaný zvrat! Kritizovaný nový stavební zákon zvítězil v prestižní anketě Zákon roku

Pořádné klepnutí přes prsty! Tak přesně takto lze interpretovat drtivé vítězství nového stavebního zákona ve 13. ročníku prestižní ankety Zákon roku. Jedná se o jasný signál odborné (i široké) veřejnosti směrem k současné vládní koalici v čele s ministrem pro místní rozvoj Ivan Bartoš, aby zanechala zbytečného politikaření a nechala nový stavební zákon konečně pomáhat lidem, ekonomice a celému Česku!

Není potřeba vypisovat zbytečné fráze o potřebě nového stavebního zákona. Čísla a statistiky v tomto ohledu mluví zcela jasně. Česko dlouhodobě patří mezi nejhorší státy z pohledu délky stavebního řízení. V žebříčku Doing Business od Světové obchodní banky dokonce obsadilo 157. místo ze 190 sledovaných zemí. Před námi se tak umístily takové země, jako jsou například Barbados, Moldávie, Argentina nebo Kamerun.

Vláda v čele s ministrem Bartošem politikaří a bere si nový stavební zákon za „rukojmí“

Jako autor komplexního pozměňovacího návrhu jsem považoval již samotnou nominaci zákona za ohromně prestižní záležitost a velký úspěch. Nejpřínosnější zákon roku totiž vybírá nominační rada složená z renomovaných právníků, zástupců Svazu měst a obcí ČR, Nejvyššího správního soudu, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářské komory ČR, Transparency International, podnikatelských svazů i novinářů, a to na základě odbornosti, nikoliv politických sympatií. Věřím, že pouhá nominace zákona způsobila ministrovi Bartošovi vrásky na čele.

Není se také čemu divit. Ministerstvo pro místní rozvoj chce pod jeho vedením totiž celý zákon dramaticky změnit a v maximální možné míře ho okleštit. Argumentuje přitom tím, že zákon je jakýsi paskvil, který byl šitý horkou jehlou. Přiznám se, že jsem zvědavý, jak bude argumentovat teď po vítězství v této prestižní anketě – navíc když pro nový stavební zákon hlasovaly více než 2/3 všech hlasujících.

Jeden zákon vládne všem

Připomínám, že jen od roku 2006 byl stavební zákon novelizován šestadvacetkrát, ovšem bez výraznějšího efektu na rychlost povolování staveb. Je tak jasné, že další novelizace by nebyla správnou cestou a jediným vhodným řešením bylo vytvoření zcela nového stavebního zákona.

Jeho hlavní výhody vidí experti především v tom, že integruje celý soubor dílčích řízení a procesů do jednoho povolovacího řízení. Takzvané dotčené orgány, jako je například hygiena, orgán územního plánování nebo památkáři, tak již nebudou své připomínky ke stavebním plánům předkládat separátně, ale v rámci jediného povolovacího řízení. Tím odpadá velké množství napadání, soudních přezkumů a odvolávání vůči povolení.

Nový zákon také řeší takzvanou systémovou podjatost, tedy stav, kdy novou výstavbu na svém území schvalují samy obce, v nichž se staví a jejichž radní někdy mají s pozemky vlastní plány a ovlivňují kvůli tomu rozhodování stavebních úředníků, do nějž by ale vstupovat neměli. Díky těmto a dalším změnám dojde ke zkrácení stavebního řízení na jeden rok. To by mohlo výrazně zvýšit i počet domů a bytů, které ročně v Česku vzniknou, a snížit tak napětí na trhu s bydlením, jehož ceny v posledních letech rostou i o desítky procent ročně.

Týmová práce se vyplatila

Netajím se tím, že mám z tohoto úspěchu velkou radost a jsem rád, že doslova tisíce hodin práce všech kolegů, kteří se na novém stavebním zákonu podíleli, se vyplatily. Jedná se také o ocenění mé poslanecké práce a důkaz toho, že tvoříme skutečně kvalitní legislativu, ze které profituje celá česká společnost.
Připomínám, že již v roce 2018 v této anketě zvítězila novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Právě v této novele se mi podařilo prosadit několik revolučních změn, díky kterým dochází ke zkrácení příprav dálnic nebo železnic až o šest let. Právě tyto změny vedly k vítězství v této anketě.

Jsem opravdu hrdý, že se nám společně s kolegy podařilo tuto prestižní anketu vyhrát. Přiznám se, že jsem ani nedoufal, že bychom mohli zvítězit i v letošním roce. Vždyť většině poslanců se za dobu svého působení takovýto úspěch nepodaří. Nám se to však podařilo, a to dokonce dvakrát. Osobně to vnímám jako potvrzení dobře odvedené práce a také jako závazek pro další práci v Poslanecké sněmovně.

Myslím, že u takto důležitého zákonu je důležité, abychom všichni táhli za jeden provaz bez ohledu na politickou příslušnost. Místo nesmyslného rušení a změn bychom měli zákon společně dopracovat a zaměřit se na to, po čem volají účastníci procesu a co se nepovedlo dopracovat před rokem. Jsou to například čtyři městské artikuly nebo lepší a samostatné územní plánování samospráv. Navrhuji proto ministrovi Bartošovi, abychom společně sedli k jednomu stolu a stavební zákon vylepšili tak, aby v co nejlepší podobě začal fungovat 1. července 2023. A kdo ví, možná pak vyhrajeme společně další roční této ankety. Já osobně jsem na spolupráci připraven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…