Kolovratník (ANO): Výkupy pozemků pro silnice? Dohady o ceně brzy skončí

12.09.2015 17:16

Druhý zářijový týden je v médiích tak trochu monotématický. Uprchlíci, uprchlíci, uprchlíci. Je to pochopitelné, současná krize je obrovská a ukazuje se, že řešení politiků (ať už na národní nebo na evropské úrovni) jsou prostě pomalá a těžkopádná.

Kolovratník (ANO): Výkupy pozemků pro silnice? Dohady o ceně brzy skončí
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Do jisté míry tomu rozumím. Politika je z podstaty věci záležitostí dlouhodobou, vyžaduje debaty, jednání a hledání kompromisů. O to větší radost mám z občanských iniciativ. Řada českých občanských spolků dováží za hranice základní potraviny, v Rakousku a Německu vznikají iniciativy organizující ubytování apod. Nechci se tu pouštět do debat o skutečně potřebných uprchlících a o ekonomických migrantech. To je téma pro nás politiky a věřím, že rychlost občanských spolků pro nás bude inspirující.

Mým hlavním tématem je dlouhodobě doprava. Jistě i vy sledujete nekončící debaty o výkupech pozemků a váznoucí přípravě výstavby dálnic.  Za poslední rok a půl jsme se dostali daleko – ŘSD se díky zvýšeným cenám na řadě míst blíží mílovými kroky k žádostem o stavební povolení. Bohužel na řadě míst brzdí výkup několika posledních pozemků (soukromých i obecních) nejasnost v zákoně o urychlení výstavby. Hraniční limit pro navýšení ceny je až šestnáctinásobek, ŘSD však většinou nabízí lidem i obcím spravedlivý osminásobek běžné ceny. Jakoukoli výjimku navíc bychom museli zdůvodnit zjevnou nespravedlností, dramatickým omezením budoucího hospodaření apod.

Už v dubnu 2014 jsem upozorňoval tehdejšího ministra dopravy Prachaře, že jakýkoli rozptyl částky v zákoně povede k nejasnostem – tehdy bohužel neúspěšně. Jsem rád, že současný ministr dopravy Dan Ťok vyslyšel poznatky z praxe v našem kraji. Chceme rychlou úpravu zákona a sjednocení sazby, za kterou stát vykupuje.  Právě v tuto chvíli dokončuji tzv. poslanecký návrh, který řekne, že stát nabízí spravedlivě všem lidem i obcím v celé ČR jednu jedinou sazbu – navýšení o osminásobek.  Dobrou zprávou je, že na znění novely se mi povedlo dohodnout i se opozice. Pod zákonem tedy budou podpisy koaličních i opozičních odborníků na dopravu. Díky tomu můžeme navrhnout jeho projednání v tzv. „zrychleném režimu“.  Je reálné, že díky tomu vstoupí v platnost k 1.1.2016 – od Nového roku tedy budou platit jasná a rovná pravidla pro všechny.

Naplňuje se to, co jsem prohlásil již ve své volební kampani: k lepším komunikacím se dopracujeme jen a pouze díky lepší vzájemné komunikaci…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…