Konečná (KSČM): ČR a její občané nesmí sloužit světu jako „ropné pole“ na krev a plazmu

15.04.2024 21:18 | Komentář

Jelikož jsem si od jednoho ne příliš bystrého novináře o víkendu přečetla, že jsem v Evropském parlamentu za posledních 10 let nic nedokázala, rozhodla jsem se udělat takový seriál mých úspěchů.

Konečná (KSČM): ČR a její občané nesmí sloužit světu jako „ropné pole“ na krev a plazmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Zrovna včera vyšel na serveru Lidovky.cz strašlivý článek o lidech, kteří se dostali do dluhové pasti a rozhodli se proto pro krajní řešení: část peněz si vydělávají tím, že darují plazmu. Právě na tomto příkladu mohu jeden ze svých největších úspěchů demonstrovat. Poslední rok a půl jsem pracovala jako stínová zpravodajka na nařízení o standardech jakosti a bezpečnosti látek lidského původu určených k použití u člověka (SOHO). Pod ne příliš sexy názvem se právě skrývá regulace darování plazmy, krve a dalších látek a tkání z lidského těla.

Ve zmíněném článku jsme se dočetli hrůzný příběh, kde paní z Ostravska dojíždí do různých soukromých laboratoří každý týden, někdy i dvakrát, a daruje tam plazmu. Tím si samozřejmě zásadním způsobem ničí své zdraví.  Legislativa, na které jsem pracovala a která již byla finálně schválena, má přesně tomuto zabránit. Zavádí registr dárců, ve kterém se bude sledovat kolikrát daný člověk co daroval, tak aby nemohlo dojít k poškozování jeho zdraví. Celkově nové nařízení zvyšuje standard odběrů i ochranu dárce a stanovuje jasná a vymahatelná pravidla. Jedním z mých největších úspěchů ve vyjednávání o tomto dokumentu (i jedním z největších vůbec v tomto volebním období) je, že se mi podařilo do nařízení dostat zákaz reklamy (billboardů, letáků apod.), které zmiňují jakoukoliv finanční odměnu za darování plazmy a dalších látek lidského původu. Každý, kdo někdy jel pražským metrem si takový plakát některé z „těžařských“ společností určitě vybaví. Můj pozměňovací návrh (který nikdo další v europarlamentu nepodal) by tomuto měl zabránit. Za rok a něco již taková reklama nebude možná nikde v EU. 

Soukromé společnosti nesmí cílit dravou reklamou na chudé regiony a využívat tamní nouze lidí a ničit jim zdraví. Česká republika a její občané nesmí sloužit světu jako „ropné pole“ na krev a plazmu! Lidem se z tíživé finanční situace musí pomáhat účinnou sociální politikou a zaražením obchodu s chudobou a lichvy a nikoliv tím, že je budou soukromé společnosti zotročovat hůř než děti v románech Charlese Dickense.

PS: V článku jsem se dočetla, že naše Ministerstvo zdravotnictví hodlá proti této praxi zasáhnout. Jako i v jiných případech (např. u práva pacientů s rakovinou „být zapomenut“) to nedělá pan ministr Válek z nějakého altruismu a sám od sebe, ale protože jej znovu tlačí tato má evropská legislativa.

Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu a lídr koalice STAČILO! 

Převzato z profilu.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…