Konečná (KSČM): Politika jedné Číny

10.07.2023 17:01 | Komentář

V české kotlině by člověk neznalý mezinárodních souvislostí mohl nabýt dojmu, že Tchaj-wan je snad středobodem zahraniční politiky celého světa.

Konečná (KSČM):  Politika jedné Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Te´meˇrˇ cely´ sveˇt povazˇuje Tchaj-wan za soucˇa´st Cˇi´nske´ lidove´ republiky

V cˇeske´ kotlineˇ by cˇloveˇk neznaly´ mezina´rodni´ch souvislosti´ mohl naby´t dojmu, zˇe Tchaj-wan je snad strˇedobodem zahranicˇni´ politiky cele´ho sveˇta. Mnoha´ me´dia a politici servilneˇ poskakuji´ci´ tak, jak se v USA pi´ska´, tento obraz dokresluji´. Prˇitom ale neni´ nic vzda´leneˇjsˇi´ho realiteˇ! Fakt, zˇe Tchaj- wan byl a je soucˇa´sti´ Cˇi´nske´ lidove´ republiky, uzna´vala i uzna´va´ i cˇeska´ diplomacie. Aktivistu°m, jako je Lipavsky´, navzdory.

Acˇkoli se americkou administrativou placeny´ lobbista Evropsky´ch hodnot Jakub Janda snazˇi´, secˇ mu°zˇe, postoj nasˇi´ zemeˇ zu°sta´va´ (nasˇteˇsti´) nemeˇnny´. Ostatneˇ CˇLR jakozˇto reprezentanta Cˇi´ny (samozrˇejmeˇ vcˇetneˇ Tchaj- wanu) uzna´va´ drtiva´ veˇtsˇina vsˇech zemi´ sveˇta. A mimochodem vsˇechny cˇlenske´ zemeˇ Evropske´ unie. Dokonce i USA. Tato politika vycha´zi´ z rezoluce Valne´ho shroma´zˇdeˇni´ OSN cˇ. 2758, ktera´ byla prˇijata 25. rˇi´jna 1971 a hovorˇi´ o Cˇi´nske´ lidove´ republice jako o »jedine´m legitimni´m reprezentantovi Cˇi´ny v OSN«. Ti´m rezoluce za´rovenˇ ukoncˇila reprezentaci Tchaj-wanu (reprezentanty Cˇankajsˇka) v OSN.

A kdo tedy oficia´lneˇ uzna´va´ Tchaj-wan? Z prˇiblizˇneˇ 200 zemi´ sveˇta jen neˇkolik maly´ch a me´neˇ vy´znamny´ch zemi´. Patrˇi´ mezi neˇ naprˇi´klad trˇi ostrovni´ sta´tecˇky v Mikrone´sii: Palau, Nauru a Marshallovy ostrovy. Take´ Tuvalu v Polyne´sii nebo Eswatini (drˇi´ve Svazijsko) v jizˇni´ Africe. Lide´, kterˇi´ zˇiji´ pod setrvalou media´lni´ propagandou cˇeske´ho pravicove´ho tisku, si mohou myslet, zˇe se jedna´ pouze o legraci. Je to ale skutecˇnost. Teˇchto pro-tchajwansky´ch maly´ch zemi´ je na sveˇteˇ opravdu vsˇehovsˇudy trˇina´ct! Ba co vi´c – jejich pocˇet sta´le klesa´! Tchaj-wan ztratil od roku 2016 osm spojencu°, nebotˇ zemeˇ Strˇedni´ Ameriky se sblizˇuji´ s CˇLR. Naposledy v tomto roce zacˇal Honduras uzna´vat Cˇi´nskou lidovou republiku a prˇestal uzna´vat Tchaj- wan. Prˇitom je trˇeba uve´st, zˇe naprˇi´klad Palau a neˇktere´ dalsˇi´ zemeˇ jsou sta´ty vi´ceme´neˇ jen forma´lneˇ, rea´lneˇ jsou to spi´sˇe teritoria pod kontrolou USA. Skutecˇny´ch sta´tu°, ktere´ uzna´vaji´ Tchaj-wan, je tedy na cele´m sveˇteˇ jesˇteˇ me´neˇ.

Sena´tor – Tchajwanec

Nejmenovany´ cˇesky´ sena´tor, ktery´ se kvu°li tchajwanske´ podporˇe prohla´sil za Tchajwance, je tedy spi´sˇe jen u´smeˇvnou figurkou. Tento politik, za ni´mzˇ kromě neˇkolika hloupy´ch vy´roku° mnoho konkre´tni´ pra´ce pro obcˇany neni´, se prezentuje jako proza´padni´ politik, ale chova´ se spi´sˇe jako prˇedstavitel neˇjake´ zemeˇ v Mikrone´sii. Avsˇak i komicke´ postavicˇky mohou drobneˇ sˇkodit sve´ zemi, v nasˇem prˇi´padeˇ Cˇeske´ republice, a to nezodpoveˇdny´m politicky´m prˇi´stupem.

Cˇi´nska´ lidova´ republika je vy´znamnou zemi´, ktera´ dosa´hla velke´ho rozvoje prˇedevsˇi´m di´ky sve´ transformaci v posledni´ch 40 letech. Prˇed neˇkolika lety CˇLR odstranila absolutni´ chudobu, kdyzˇ z ni´ vyzvedla vi´ce nezˇ 800 milionu° lidi´. Mnoha dalsˇi´m lidem velmi zvy´sˇila zˇivotni´ u´rovenˇ, prˇicˇemzˇ vi´ce nezˇ 400 milionu° lidi´ tam zˇije na u´rovni Evropske´ unie. Byla bych ra´da, kdyby tato cˇi´sla vni´mala Fialova vla´da. Ji´ se totizˇ podarˇilo pocˇet doma´cnosti´ ohrozˇeny´ch chudobou za jediny´ rok zvy´sˇit z 16 na 28 pro- cent. U´ctyhodny´ vy´kon.

Z blbosti, nebo v zˇoldu?

CˇLR se stala druhou nejveˇtsˇi´ ekonomikou sveˇta. Nebo prvni´ nejveˇtsˇi´, pocˇi´ta´me-li hruby´ doma´ci´ produkt s prˇepocˇtem na paritu kupni´ si´ly (GDP PPP). Je vy´znamny´m obchodni´m partnerem veˇtsˇiny zemi´ sveˇta, pro mnoho zemi´ je dokonce nejveˇtsˇi´m obchodni´m partnerem. V ra´mci OSN a v dalsˇi´ch instituci´ch prosazuje dlouhodobeˇ mi´rove´ rˇesˇeni´ konfliktu°. Jeji´ »socialismus s cˇi´nsky´mi charakteristikami« je inspiraci´ pro mnoho zemi´, ktere´ se nechteˇji´ smi´rˇit se stavem, kde 99 procent obcˇanu° drˇe na jedno procento nejbohatsˇi´ch. Kdo si to neuveˇdomuje, musi´ to deˇlat budˇ z blbosti, nebo za cizi´ peni´ze. Rozvoj spolupra´ce s takovou zemi´ mu°zˇe totizˇ Cˇeske´ republice jen prospeˇt.

Převzato z profilu političky.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…