Konečná (KSČM): Vrácení ukradených majetků?

20.10.2023 23:08 | Komentář

Jistě si všichni ještě pamatujeme, jak prezident Petr Pavel sešel v září v New Yorku s lichtenštejnským dědičným princem Aloisem.

Konečná (KSČM): Vrácení ukradených majetků?
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Ten mu sdělil, že Lichtenštejnsko chce hledat řešení sporu o majetek v Česku vyvlastněný po válce lichtenštejnskému rodu i mimosoudní cestou. Asi věděl dobře proč! Skrze soudy totiž nemá nejmenší šanci se majetku domoci, tak to zkouší přes naše slůně v porcelánu pana Pavla. Pavel následně prezentoval nabídku prince jako „velice solidní“. Také ve Štrasburku uvedl, že by podle něj bylo nejlepší uzavřít dohodu s Lichtenštejny.A já jsem ptám proč bychom to měli dělat? Zde žádná křivda nevznikla a prokázalo se to již několikrát před všemožnými českými soudy, včetně toho Ústavního. Naposledy dnes (19.10.) Krajský soud v Brně zamítl odvolání Nadace knížete Lichtenštejna proti rozhodnutí Okresního soudu v Břeclavi, který nevyhověl jejímu požadavku na vrácení podstatné části Lednicko-valtického areálu včetně zámků v Lednici a Valticích. Podle soudu bylo prokázáno, že se kníže František Josef II. přihlásil ve třicátých letech minulého století k německé národnosti, a proto majetek propadl po druhé světové válce státu na základě Benešových dekretů. Toliko k neustále debatě o možném zrušení Benešových dekretů, které zvedají často např. vládní lidovci s tím, že se jedná o mrtvou právní úpravu, která de facto není potřeba.Naopak! Dekrety se dnes a denně používají před českými soudy a tvoří naprostý základ uspořádání vlastnictví k nemovitému majetku na území celé dnešní České republiky. Čili - pane kníže a pane prezidente, jak by řekl klasik „nas*at“!K žádné křivdě nedošlo a nesnažte se laskavě relativizovat výsledek druhé světové války. To, že jeden prezident majetek německým kolaborantům vzal, neznamená, že někdo jim ho může jenom tak dát zpět.

Převzato z Profilu.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…