Kopřiva (Piráti): Nějaká elementární práva by měli mít cizinci stejná

01.02.2019 15:54

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 1. února 2019 k zákonu o pobytu cizinců

Kopřiva (Piráti): Nějaká elementární práva by měli mít cizinci stejná
Foto: archiv kandidáta
Popisek: dvacetiletý lídr Pirátů ve Středočeském kraji František Kopřiva (Piráti)

Děkuji za slovo, pane předsedající. A zároveň i vaším prostřednictvím děkuji kolegu Klausovi za didaktickou vsuvku. Nicméně já si dovolím ji zpochybnit. Tady to není o nějakém sporu evropanství, nebo češství, moraváctví, nebo slezáctví. Tady jde podle mě o obecný princip toho, že se někomu ukrajují práva. V tomhle případě cizincům, kteří nejsou občany České republiky ani občany EU. Dobře, beru. Můžeme mít rozdílné názory na to, jestli mají mít větší, nebo menší práva, nicméně já jsem zastáncem toho, že nějaká elementární práva by měli mít stejná, a to už z důvodu toho, že pokud teď začneme ukrajovat jim, tak potom, pokud tady pan předkladatel tohoto protiústavního pozměňovacího návrhu bude jednou potenciálně u moci, komu ta práva ukrojí dále...Svým odpůrcům třeba.

A ti už budou občané České republiky, kteří s ním třeba nebudou souhlasit. To já si prostě nepřeju. Tahle salámová metoda ukrajování Ústavy a vlastně upírání svobod občanům ze strany státu, stavění státu do role silnějšího, mocnějšího, proti komu nebude vlastně už dovolání. Takový ten kafkovský svět, do toho já se opravdu dostat nechci. A je mi jedno, jestli se v tom ocitne cizinec, který je podezřelý z kriminality, nebo pokud to bude občan České republiky s čistým trestním rejstříkem. Jde zkrátka o nějaký princip odvolatelnosti.

Dneska už vystupovat nebudu. Na závěr bych možná odcitoval... Koukám, že už nemám čas, tak už nic radši citovat nebudu. (Hlasitě tleská Jan Birke z ČSSD.) Spíše si půjdu znovu přečíst Ústavu a doufám, že uděláte totéž, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího.

Děkuji.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…