Kopřiva (Piráti): Vláda v přípravě předsednictví EU selhává, nabízíme pomoc s plánováním

02.07.2021 11:28

Přesně za rok, 1. července 2022, se Česká republika ujme předsednictví Rady Evropské unie.

Kopřiva (Piráti): Vláda v přípravě předsednictví EU selhává, nabízíme pomoc s plánováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec František Kopřiva

Tato událost je podle odborníků obrovskou příležitostí pro obnovu naší země po koronaviru, rozjezd ekonomiky, vznik nových pracovních míst či zkvalitnění života v opomíjených regionech. Koalice Pirátů a Starostů proto představila v rámci svého volebního programu návrhy, jak této šance v zájmu občanů, firem a regionů naplno využít. Zároveň dnes v otevřeném dopise vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby přípravám začal věnovat adekvátní pozornost. Koalice nabídla také vládě veškerou možnou pomoc a podporu při plánování této události.

„Předsednictví je velká zodpovědnost i příležitost, aby byl český hlas v Evropě slyšet a unijní pravidla reflektovala český pohled. Včasné dojednání klíčových legislativních aktů může v důsledku významně pomoct konkurenceschopnosti našich firem, udržení pracovních míst a rozvoji regionů. Na českém předsednictví bude dotažení řady klimatických norem, které jsou stěžejní pro přípravu na klimatickou změnu, či Aktu o digitálních službách, jenž posiluje postavení uživatelů na internetu. Řídit náročná vyjednávání ovšem nelze bez dostatečného personálního zázemí. Česká vláda plánuje vyslat asi o pětinu lidí méně, než kolik v průměru vyslaly státy před námi. Práce přitom bude naopak více. Vyzvali jsme proto vládu, aby na Stálé zastoupení vyslala přibližně o čtyřicet diplomatů více. Jen tak lze mít jistotu, že vyjednáme opravdu dobré podmínky pro naše občany a prosadíme změny v zájmu naší země,“ uvedl pirátský poslanec František Kopřiva.

„EU není jen trhem, EU je myšlenkou, která by se postupně měla stát pocitem nás všech. Rádi bychom využili příležitosti předsednictví k tomu, aby se Evropa dostala daleko více pod kůži lidí, protože Evropa jsme my. Rádi bychom veřejnost, občanskou společnost, obce, města i regiony do předsednictví co nejvíce zapojili. Jedním z důležitých témat by měla být také účinná regionální a kohezní politika, která povede k úspěšnému rozvoji měst, obcí a krajů a snižování rozdílů mezi regiony. Zvláštní pozornost by měla mít také přeshraniční spolupráce, jejíž rozvoj je velkou celoevropskou výzvou, což ukázala mimo jiné i pandemie koronaviru,“ dodal Radim Sršeň, místopředseda STAN a zástupce ČR v Evropském výboru regionů.

Plán Pirátů a Starostů pro úspěšné předsednictví si lze přečíst ZDE

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…