Kořanová (ANO): Zpřísnění trestů za násilné činy, zejména za ty sexuálně motivované

01.06.2021 22:33

Komentář na facebookovém profilu k dění v Poslanecké sněmovně.

Kořanová (ANO): Zpřísnění trestů za násilné činy, zejména za ty sexuálně motivované
Foto: Screen Xtv
Popisek: Poslankyně Barbora Kořanová v pořadu Luboše Xavera Veselého

PARLAMENTNÍ OBČASNÍK

Zdravím vás již tradičně v úterý s informacemi přímo z Poslanecké sněmovny, kde právě probíhá další schůze.

Doufám, že se máte dnes dobře a jdeme na to!

Poslanecká sněmovna dnes řešila zákony vrácené Senátem. Zajímala mne hlavně sbírka novel z pera Ministerstva vnitra České republiky, která řeší digitalizaci a navazuje na zákon o právu na digitální službu. Díky novele a mým pozměňovacím návrhům budou například od roku 2023 zřízeny datové schránky všem občanům, kteří použijí elektronickou identitu. Do roku 2023 se také do občanských průkazů budou zapisovat rodná čísla.

Dnes jste mne také mohli vidět na tiskové konferenci našeho poslaneckého klubu, kde jsem představila svůj záměr řešit na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny zpřísnění trestů za násilné činy, zejména za ty sexuálně motivované. Inspiraci jsem našla například v Dánsku, kde je za znásilnění jasně považován sex bez souhlas obou osob. Vyhnuli bychom se tím situacím, kdy výpovědi obětí sexuálního násilí jsou zpochybňovány jen proto, že nemají podlitiny nebo škrábance. Nejde jen o legislativu, ale i o to, jak se Poslanecká sněmovna postaví k tomuto problému jako celku, je to značně symbolické.

Dnes jsem také s radostí zaznamenala, že hnutí ANO opět míří do čela předvolebních průzkumů. Musím říct, že jsem tyto průzkumy nikdy nebrala příliš vážně, ale domnívám se, že nárůst souvisí hlavně s tím, že naše hnutí ve vládě zvládá očkování. Vedeme si např. stejně dobře jako Francie nebo další evropské země. Zároveň jsme zaznamenali výrazný úbytek nově nakažených a nemocnicím se také konečně výrazně ulevilo.

Ve čtvrtek nás čeká mimořádná schůze, kde by opozice ráda vyslovila nedůvěru vládě. Osobně vůbec nerozumím tomu, proč se taková schůze má odehrát 4 měsíce před sněmovními volbami. Já budu hlasovat proti opozičnímu návrhu, protože vláda má mou důvěru a já považuji, jako poslankyně i jako občanka České republiky, premiéra Andreje Babiše a další ministry za úspěšné a důvěřuji jim.

Závěrem bych chtěl všem moc poděkovat za podporu, které se mi od vás v posledních dnech dostalo v souvislosti s mou iniciativou ve věci zpřísnění trestů za násilné činy, ale i v jiných věcech. Moc to pro mne znamená a mrzí mne, že nestíhám reagovat na vše.

Přeji Vám hezké jarní dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…