Kordová Marvanová (STAN): Kdyby komora i policie konaly, jak mají, klienti by nepřišli o 153 milionů

18.02.2024 18:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zpronevěře advokátních úschov advokátkou Sukovou

Kordová Marvanová (STAN): Kdyby komora i policie konaly, jak mají, klienti by nepřišli o 153 milionů
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Podívejte se na reportáž na Reportéři ČT o neuvěřitelné kauze zpronevěry advokátních úschov advokátky Sukové, která okradla 44 klientů o 153 milionů korun (ZDE). A to už nejsou 90. léta! Jak se to mohlo stát a jak to, že advokátka mohla tuto svou "činnost" provádět dlouhodobě a nikdo na to neupozornil?

Alarmující na tomto případu totiž není jen mnohaletá trestná činnost advokátky, ale ukazuje to na velmi závažný systémový problém rizika u advokátních úschov obecně, které nejsou zabezpečené proti zpronevěře. To může poškodit velké množství lidí, jak se to stalo v kauze Suková!

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí

Na podezřelé transakce advokátky za zády klientů upozornil už před šesti lety Finanční analytický úřad, a to Policejní prezidium i advokátní komoru, která má kontrolovat činnost advokátů. Bohužel se tím řádně nezabývaly a nechaly advokátku zpronevěřovat peníze klientů, a vybírat dokonce miliony v hotovosti bez kontroly.

V tuto chvíli mají oběti trestné činnosti velmi malou šanci na odškodnění od advokátky, protože peníze zmizely neznámo kam. Takovýchto případů je za poslední roky více, např. kauza Century21, a je selhání, že to dosud není vyřešeno ve prospěch obětí.

Proto spolu s odborníky a ve spolupráci s Ministerstvo spravedlnosti České republiky připravujeme změnu zákona o advokacii, aby úschovy advokátů byly zabezpečené tak, aby se nestalo, že okradení klienti nedostanou nic. To je ostuda právního státu v ČR a nelze se s tím smířit.

Zároveň by mělo Ministerstvo spravedlnosti prověřit, jak je možné, že se Česká advokátní komora a Policie ČR na základě oznámení FAÚ nezabývaly závažným podezřením z hrozící zpronevěry úschovních peněz klientů advokátkou Sukovou. Kdyby komora i policie před lety konaly, jak mají, nikdy by 44 klientů nepřišlo o 153 milionů korun!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…