Kordová Marvanová (STAN): Prý poškozuji dobré jméno SPOLU v Praze

18.02.2023 9:15 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vyloučení ze zastupitelského klubu SPOLU na pražském magistrátu

Kordová Marvanová (STAN): Prý poškozuji dobré jméno SPOLU v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka a protikorupční aktivistka Hana Marvanová

Ve čtvrtek jsem na FB vyjádřila podporu novému vedení Praha.eu na základě koaliční smlouvy na vládním půdorysu. Tuto variantu jsem po celou dobu prosazovala a podporovala. Klub SPOLU pro Prahu se rozhodl, že nemám být v koalici, a vyškrtl mé jméno pod koaliční smlouvou, ale i tak z výsledku mám radost, protože bezvládím v Praze trpěly projekty důležité pro Pražany.

Výsledek mě těší i proto, že jsem tomu pomohla svým nehlasováním na prosincovém zastupitelstvu a zabránila jsem vzniku opoziční smlouvy SPOLU s ANO. Včera na Zastupitelstvu vystoupil zastupitel za SPD s tím, že dokonce vyjednavací tým SPOLU je v prosinci žádal o podporu pro volbu primátora namísto mého hlasu.

Včera jsem se z médií dozvěděla, že mě klub SPOLU vyloučil, prý z důvodů, že poškozuji dobré jméno SPOLU v Praze. S vyloučením ani s tímto odůvodněním rozhodně nesouhlasím. Svým postojem jsem naopak odvrátila velký průšvih jak pro pověst SPOLU, tak pro Prahu.

Uzavřít opoziční smlouvu s ANO by bylo zradou na voličích. Z mediálních vystoupení některých představitelů SPOLU, jako například Marka Bendy, jsem se dozvěděla, že není problém, že jsem měla jiný názor, ale že jsem ho neřekla předem.

To není pravda. Hned po volbách jsem na klubu i v médiích řekla, že považuji za nepřijatelné uzavření dohody SPOLU s ANO. Když v prosinci SPOLU odmítlo dále jednat s Piráty a STAN s tím, že má dohodu s ANO, řekla jsem vyjednávacímu týmu, že to nemohu podpořit.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Od té chvíle je na mě vyvíjen tlak, abych se vzdala mandátu zastupitelky. Ve středu ráno, den před prosincovým zastupitelstvem mi Marek Benda výslovně řekl, že jediná možnost je, že se vzdám mandátu zastupitelky. Teď říká, že jiný názor respektuje. To je ale lež.

Ve středu odpoledne přišli vyjednavači s variantou volby pouze primátora Svobody, který by vládl se starou Radou města. To jsem podporovala, ale za podmínky, že to nebude na bázi opoziční smlouvy jen s hlasy SPOLU a ANO a že ho podpoří i další zastupitelé. Ve čtvrtek na zastupitelstvu ale Piráti oznámili, že podají žalobu, STAN a Praha sobě jeho podporu odmítli.

Zároveň volbu jen primátora bez celé Rady zpochybnili i ústavní právníci jako nezákonné. Doc. Svobodovi jsem řekla, že takto by neměl být zvolen, že je to i pro něj špatně a že ho nemůžu podpořit. Bohužel na své volbě trval, i když hrozily žaloby. Pak by hrozilo, že soud zruší volbu primátora a budou neplatné všechny jím podepsané smlouvy například na milionové zakázky. Nyní i Ministerstvo vnitra samo navrhuje novelu zákona, podle níž by volba primátora bez nové rady nebyla právně přípustná.

Od prosincového zastupitelstva se mnou zástupci pražského SPOLU odmítali hovořit, odmítali moji účast na klubu, kde bych mohla věc vysvětlit, rozhodli bez jakékoli diskuse o mém vyškrtnutí z koaliční smlouvy.

Nyní se z médií dozvídám, že jsem vyloučena z klubu a ani mi neumožnili se před tímto jejich rozhodnutím k tomu na klubu SPOLU vyjádřit. Tento postup je podle mě naprosto nedemokratický, protože v demokratických uskupeních musí platit, že je jiný názor přípustný a že se o něm může diskutovat.!?

Mrzí mě, že pražské SPOLU sklouzlo do těchto praktik. Kandidovala jsem za SPOLU pro Prahu jako nezávislá a podporovala jsem určité hodnoty. I proto nás lidé i mě osobně volili.

Jedna z nejhorších věcí v politice je, když politici zradí své voliče a dělají pravý opak toho, co slibovali ve volbách. To podlamuje důvěru v demokratickou politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …