Koros (KSČM): Komunisté jako hrdinové a černé ovce

10.07.2018 11:49

248 podepsaných rozsudků smrti, 8 000 mrtvých ve věznicích a kolem 700 zabitých na pohraničním pásmu. Na oběti komunismu nesmíme zapomenout. Ovšem nesmíme také zapomenout, že komunistům dlužíme za svobodu a život. Zdroj: https://koros.blog.i

Koros (KSČM): Komunisté jako hrdinové a černé ovce
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Německý historik Ernst Nolte se snažil vyrovnat tíhu bolesti dějin nacistického Německa, jenž Nolte často přirovnával ve svých dílech ke komunistickému režimu. Za dob komunismu se samozřejmě stávaly nepravosti, nad kterými se komunisté musejí zamyslet a přiznat si je. Ovšem aby někdo přirovnával komunisty k fašistům, tak je to jen důkaz neznalosti dějin. Dějiny musejí přiřknout nejen negaci ke komunistům, ale musí také zmiňovat jejich hrdinské boje proti fašismu.

Komunisté byli největšími bojovníky proti fašistům a nacistům. Každý třetí komunista padnul v Československu za svobodu. Nechci samozřejmě zlehčovat utrpení západních mocností, kteří samozřemě jistým dílem přispěly k osvobození od nacistického teroru. Ovšem musíme si přiznat, že komunisté položili mnohem větší oběť. O tom mluví už jen čísla - 500 000 mrtvých Američanů za druhé světové války a 26 miliónů mrtvých Sovětů. Nechci zlehčovat oběť Amerických hrdinů a bojovníků proti fašismu. Musíme si vážit každého, kdo proti tomuto teroru bojoval, byť komunisté zaplatili daň nejvyšší.

V Boskovicích se 7. července konala Židovská slavnost, kde byli uctěny oběti fašismu a komunismu. Mnoho komunistů za první republiky, bojovali za zlepšení sociálních podmínek, které za první republiky byly zoufalé, především pro dělníky. Mnoho těchto komunistů bojovalo za války proti teroru, kde mnozí padli. Není správné mýsit oběti fašismu a komunismu dohromady. Je to obrovská urážka pro komunisty, být na stejné lodi jako nacisté, kvůli kterým mnoho komunistů zemřelo.

Ovšem i éra komunismu měla své oběti, kterých bylo mnoho a na které nesmíme zapomínat. Nejvíce obětí bylo v Číně a v Sovětském svazu. Ovšem je potřeba si přiznat tyto fakta: díky komunistům se zlepšily životní a sociální podmínky miliónům lidí. Vzdělání a zdravotnictví se konečně stalo luxusem, který si mohl dovolit každý, nikoli jen bohatí. Komunistě vystavěli obrovské množství staveb a komunikací, jako nikdo před nimi - silnice, dálnice, elektrárny, přehrady, metro a další vymoženosti. V roce 1989, když se předávala moc, tak země byla téměř bez dluhů - Sovětský svaz nám ještě dlužil obrovskou částku, kterou údajně Sovětům odpustil Václav Havel. Nebyla v krámech kvantita, ale byla kvalita - maso bylo z masa, sýry z mléka, čokoláda z kakaa atd.

Musíme brát historii tak jak je a bez přepisování. Musíme si připomínat oběti, kteří zde byly popraveni v letech 1948 - 1989, zároveň však musíme připomínat i hospodářskou výsadu, která zde v těchto letech byla. Historie není černobílá, ale barevná. Pokud toto nepochopíme, tak nemáme šanci se z historie poučit. Stejně jako na oběti Sovětského svazu, nesmíme zapomínat na oběti západního světa. Někteří lidé v USA si nemohli ještě v 60. letech, minulého století sednout v autobuse. O některých zločinech USA píše i britský novinář - Stewart Steven, i tyto oběti, bychom si my, měli připomínat. Jinak se nepoučíme. Nikdy.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…