Korte (TOP 09): Étosem 17. listopadu je víra ve svobodu a demokracii

21.11.2016 12:12

Jan Hus, Jan Ámos Komenský, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Palach, Jan Opletal, Václav Havel. Co mají ti všichni společného? Je to jedna věc: láska k pravdě, ba dokonce boj za pravdu, který nadřadili lacinému podbízení a potlesku davů.

Korte (TOP 09): Étosem 17. listopadu je víra ve svobodu a demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Vážené dámy, vážení pánové, uvedu několik pro české dějiny významných osobností: Jan Hus, Jan Ámos Komenský, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Palach, Jan Opletal, Václav Havel. Co mají ti všichni společného? Je to jedna věc: láska k pravdě, ba dokonce boj za pravdu, který nadřadili lacinému podbízení a potlesku davů. Síla jejich charakteru nám pomáhala v přelomových okamžicích dějin a je nám stálým vzorem. I díky nim jsme po letech zmaru vždy překonali nepřízeň osudu a vykročili k naplnění vznešených cílů, předsevzetí a ideálů. Takovou událostí byl i 17. listopad 1989, který nás nasměroval k demokracii a úctě k lidským právům. Ale vydržely nám naše tehdejší ideály i po onom více než čtvrtstoletí?

Odpověď – bohužel – zní: nikoli. Étos 17. listopadu se jakoby z české společnosti postupně vytrácel a jeho ušlechtilé cíle plíživě nahrazuje poníženost a servilita, namísto tolerance nenávist a zloba. Najednou zjišťujeme, že součástí naší národní identity, ať se nám to líbí nebo ne, je i druhá republika či kolaborantství s nacistickým a komunistickým režimem. Démoni malosti a slouhovství, o kterých jsme mysleli, nebo snad jen doufali, že zůstanou navždy minulostí, se dnes znovu prodírají na světlo.

Hodnoty svobody a univerzálních, nedělitelných lidských práv ustrašeně odkládáme před vidinou pofidérních investic a iluzorních spojenectví na východě. Je hanebné, s jakou lehkostí někteří lidé vyměnili české komunisty za čínské a sovětskou propagandu za ruskou. Ochotně pořádají výprodej národní hrdosti, aniž by tušili, že jsou jen užitečnými idioty cizích zájmů. Smutné je, že nám dnes totalitu nikdo nevnucuje, prodíráme se k ní sami. Malujeme na zeď smyšlené čerty a vyháníme je čerty skutečnými.

Étosem 17. listopadu je víra ve svobodu a demokracii, víra, že to dobré v nás nakonec zvítězí, slovy Václava Havla, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Možná, namítno někdo, jsou obavy o samotnou demokracii přehnané. Pořád máme svobodné volby a díky internetu pořád ještě několik svobodných médií. Co ale přehnané není, je obava o identitu této země. Přátelé, nedopusťme, aby se jí zmocnili lokajové normalizačních pořádků, nedopusťme, aby se lež stala normou a pravda vysmívanou popelkou. Zlo není a nikdy nebude neporazitelné, jen před ním nesmíme utéci na chalupu a vyměnit svou před sedmadvaceli lety zpět vydobytou svobodu za pár koblih!

Děkuji vám za pozornost.

DANIEL KORTE, POSLANEC PSP ČR ZA TOP 09

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.