Kortyš (ODS): Poslední úsek silnice mezi Litomyšlí a Strakovem má nový kabát, město buduje chodníky

20.10.2023 16:30 | Tisková zpráva

Necelých šest týdnů trvala silničářům rekonstrukce části komunikace III/035 30 Litomyšl – Strakov.

Kortyš (ODS): Poslední úsek silnice mezi Litomyšlí a Strakovem má nový kabát, město buduje chodníky
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Michal Kortyš (ODS)

Od poloviny října mohou řidiči po opravené vozovce jezdit, zbývá už jen dokončit vodorovné dopravní značení. Město Litomyšl také nechává v lokalitě opravit chodníky pro větší bezpečí občanů. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

Původní termín dokončení prací byl stanovený na konec října, nicméně silničářům se podařilo projekt uspíšit. Auta tak po opraveném povrchu mohla jezdit o necelé dva týdny dříve. „Chtěl bych společnosti Skanska a hlavně všem chlapům, kteří se na opravě silnice nadřeli, vyjádřit uznání. Pracovali za každého počasí a díky dobré spolupráci a přípravě se vše podařilo dokončit v předstihu. Celkové náklady na rekonstrukci úseku silnice od křižovatky u sokolovny až za hranici města dosáhly výše 5,7 milionu korun bez daně. Jsem rád, že se nám podařilo poslední úsek dotáhnout do konce, pro řidiče i občany je to jednoznačně pozitivní změna. Potěšilo mě také, že litomyšlská radnice na náš záměr reaguje a děláme na úpravě lokality společně. Je to ukázka toho, jak mají samosprávy v 21. století spolupracovat,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Kromě opravy povrchu silnice dělníci také vyčistili příkopy a propustky. Ostatní úseky komunikace III/035 30 mezi Litomyšlí a Strakovem před dvěma lety rekonstruovala Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Nové chodníky ocení hlavně vozíčkáři, maminky s kočárky a senioři

Čilý stavební ruch podél vozovky ale ještě nekončí. Město Litomyšl se totiž rozhodlo navázat na krajský záměr a podél silnice dokončuje chodníky. „Využili jsme toho, že kraj nechal opravit silnici a ve vybraných místech budujeme chodníky a jinde opravujeme staré. Je vždy lepší tyto práce dělat najednou a neomezovat zbytečně vícekrát provoz. Nově budou chodníky v zámkové dlažbě a nechali jsme u nich snížit hranu u vstupu, takže to přinese občanům vyšší komfort i bezpečnost. Rovný povrch usnadní život hlavně vozíčkářům, maminkám s kočárky i seniorům. Celkem v lokalitě od atletického stadionu po konec Litomyšle chceme vybudovat zhruba 150 metrů chodníků za necelý milion korun, věřím, že to občané ocení,“ uvedl k záměru litomyšlské radnice starosta Daniel Brýdl. Ve spolupráci s obcemi Strakov a Janov také vzniklo nové nástupiště autobusové zastávky u krytého bazénu.

Zajímají vás aktuální či chystané opravy silnic u vás doma? Ověřené informace najdete ZDE.

Michal Kortyš

  • ODS
  • E-mail: KortysM@senat.cz, FB @kortysmichal
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…