Korytář (ZpL): Jaké bylo letošní léto na harcovské přehradě?

05.09.2017 5:34

Konkrétní kroky, konkrétní výsledky. Pozitivní změny v okolí harcovské přehrady jsou již vidět na první pohled. Liberecká radnice s nimi započala už v loňském roce a pokračuje. Dopravní kolaps po uzavření Zvolenské ulice nenastal.

Korytář (ZpL): Jaké bylo letošní léto na harcovské přehradě?
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

,,Loni jsme nechali instalovat nové schody do vody, jejichž absence trápila dlouhé roky hlavně špatně se pohybující seniory. Přibyly lavičky, herní prvky i stroje na cvičení,” říká liberecký náměstek pro ekonomiku a strategický rozvoj Jan Korytář (Změna).

,,Letos jsme s lidmi z Komunitních prací Liberec začali s tolik očekávanou opravou cesty pro pěší, která se vždy po dešti měnila v bahniště. Mnoho lidí se domnívalo, že cesta není v majetku města, ale opak je pravdou. Během září bude cesta spravená,” dodal Jan Korytář.

Uzavření Zvolenské ulice

Komunikace se uzavřela na začátku srpna, na zkoušku na jeden měsíc. Počin, o němž se v minulosti na radnici a mezi veřejností hodně mluvilo, ale politici tento krok nikdy nedotáhli do konce.

,,Před případným dlouhodobým zavřením Zvolenské jsme chtěli nejprve zjistit, zda to nezpůsobí dopravní problémy. Žádné závažné se nekonaly, a to ani přesto, že je Liberec přes léto plný uzavírek. Myslím tedy, že úplné zavření Zvolenské by nemělo v budoucnu vyvolat problémy,” vysvětluje náměstek Jan Korytář a pokračuje: “Nechceme ulici trvale zavřít z důvodu, že bychom tam jen občas pořádali nějakou kulturní nebo sportovní akci. Smysl je v tom, aby se propojil areál přehrady s lesoparkem na Králově háji a vznikla zde klidová zóna bez aut. V lesoparku budou vyměněny celodřevěné lavičky, ty instalované v minulosti jsou nepraktické a nepohodlné, navíc již začaly hnít.”

Jak vidí uzavření Zvolenské návštěvníci přehrady?

,,Jsem z Liberce a už pár let žiji v Praze. Jsem šťastná, když přijedu za rodiči i s dvouletým synem na Králův háj, a mohu vyrazit k přehradě, kterou mám moc ráda. Uzavírka Zvolenské teď v létě mě nadchla. Nemusela jsem se o syna strachovat, když se po silnici vydal na odstrkovadle, to byl klid,” uvedla maminka Markéta Beranová.

Podobné nadšení projevují také cyklisti, bruslaři, běžci, ale také rybáři. ,, Kousek si s pruty sice musím popojít, ale za ten klid to stojí,” řekl jeden z nich. ,,Navíc si sebou beru psa, který teď nemusel být uvázaný, nemusel jsem se bát, že mi vyběhne na silnici a nějaké auto ho srazí.“

,,V autě jsem denně, současný Liberec plný uzavírek mě občas pěkně štve, což už snad brzy skončí, ale uzavření Zvolenské vidím jako logický krok, je spousta jiných možností, kudy lze jet například na Kunratickou nebo do Jablonce. Zase tolik klidových zón v Liberci nemáme, tak proč ne právě tuto lokalitu, která k tomu vybízí,” netají se se svým názorem řidič Pavel Pospíšil.

Profesionální řidič Jan Cverčko ho doplňuje: ,,To je ten věčný spěch a ze spěchu vznikají nehody a umírají lidé. Problém dneška je, že i když jsme prý chudí, tak každá druhá rodina má až dvě a více aut. Pak je to všude ucpané a nemusí být uzavírky. Takže za mne palec nahoru, pane náměstku. Proč si v létě neužít a hlavně děti. Vždyť se už na kole nedá jezdit nikde…“

,,V průběhu podzimu představíme na druhém veřejném projednávání plán dalších změn na přehradě tak, abychom mohli přes zimu zpracovat potřebné projekty a povolení, a na příští sezonu byla přehrada zase v o něco lepším stavu. Rada města také schválila projektový záměr na podpoře výstavby domácích čistíren odpadních vod v povodí harcovského potoka, což by se mělo odrazit v lepší kvalitě vody, ” uzavřel Jan Korytář.

Vize:
Vznikne zde ucelený rekreační areál, kde základem je liberecká přehrada, s potřebným vybavením a s čistší vodou než dnes. Ta bude propojena s několika přilehlými parky a lesoparkem. Mělo by tak vzniknout upravené a udržované místo pro každodenní rekreaci Liberečanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice