Kostka (KSČM): Patnácté zastupitelstvo aneb S jakým nesmyslem Svobodní přijdou příště?

14.03.2015 10:01

Na zastupitelstvu konaném 18.2. podali jednotliví zastupitelé hned tři návrhy na doplnění programu. Jeden se týkal změny plánu práce, kdy poslanci chtěli, aby se zasedání zastupitelstva konaly už v pondělí.

Kostka (KSČM): Patnácté zastupitelstvo aneb S jakým nesmyslem Svobodní přijdou příště?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Seminář pořádala KSČM

Druhý, navržený lidovci, se týkal jakéhosi memoranda ke zdravotním pojišťovnám, kde se doporučovalo sloučení některých pojišťoven, na kterém bylo uvedeno hejtmanovo jméno. Třetí se týkal změny jednacího řádu, kdy bylo navrženo, aby se záznam ze zastupitelstev zveřejňoval.

Návrh na změnu termínu zastupitelstva odůvodňovali poslanci tak, že pondělí mají jako volný den, kdy nemusejí být v Praze. Můj názor na věc jsem prezentoval již dříve, funkce poslance a krajského zastupitele by se neměly kumulovat. Proto jsem zařazení bodu nepodpořil a bod také zařazen nebyl.

Memorandum do programu zařazeno bylo, i když jsem byl proti. Na konci jednání pak byl bod projednán, ukázalo se, že memorandum vlastně vůbec nikdo nechce a hejtmanovo jméno se na text dostalo bez jeho vědomí. Tedy nic, co by nevyřešila interpelace a zařazení bodu tedy bylo naprosto zbytečné.

Zařazení zveřejňování záznamů bohužel neprošlo, i když jsem jej podpořil. Myslím si, že je to škoda. Osobně jsem si k problému (možná jako jeden z mála) vyžádal stanovisko právního odboru krajského úřadu. Podle něj je v současné době záznamy zveřejňovat možné, pokud dojde k anonymizaci vyjádření vystupujících, kteří nejsou zastupiteli kraje. Část zastupitelstva si natáčel, stejně jako minule, zastánce zveřejňování záznamů pan Bolek. Docela jsem nepochopil vystoupení sociálnědemokratické zastupitelky Sigmundové, která po panu Bolkovi žádala, že nechce, aby nic na čem je natočená, zveřejňoval. Za sebe mohu říci, že pokud si mě někdo natočí na zastupitelstvu a zveřejní záznam, absolutně vůbec mi to nevadí.

Pokud se podíváme na body z radou navrženého programu, za jeden z nejdůležitějších je nutno považovat bod týkající se vsetínské nemocnice. Peníze na rekonstrukci interny, které se nepodařilo začlenit do rozpočtu v době jeho schvalování, se samozřejmě našly a rekonstrukce by tak měla začít ještě letos.

Bouřlivou debatu ze strany opozice vyvolal návrh poměrně malé dotace pro obec Poličná na silniční přechod. Opozice se snažila vyvolat dojem, že jiné obce nemají možnost na podobnou dotaci dosáhnout apod., že je dotace něco nestandardního, protože nebyl vypsán dotační program. To, že některá dotace byla mimo dotační program, se již mnohokrát stalo, a nic nestandardního to není, protože někdy je prostě vhodné vypsat dotaci bez složité tvorby dotačního programu. Radní Kučera nakonec navrhl stažení bodu, které potvrdilo i zastupitelstvo. Já osobně se, co se týče hlasování o stažení, zdržel.

Mnohem významnější bod v oblasti dopravy, memorandum o zajištění dopravní obslužnosti, si takovou bouřlivou debatu nevysloužil, a prošel s přehledem. Bod řešil spolupráci s Moravskoslezským krajem při provozování přeshraničních linek. Spolupráce na zajištění přeshraničních linek již funguje s Jihomoravským krajem a podle mých informací se plánuje i s Olomouckým krajem.

Byla schválena finanční podpora pro systém sociálních služeb, jejichž financování nově není v kompetenci ministerstva, ale kraje. Byla schválena také nová koncepce romské integrace, která přináší poměrně efektní opatření bez vysokých finančních nároků. Více než 8 mil. Kč bylo schváleno na podporu mládežnického sportu, další prostředky už dříve schválila rada.

Na závěr jednu perličku – stejně jako se na prosincovém zastupitelstvu znemožňoval zástupce Strany svobodných občanů ve svém vystoupení k rozpočtu, i na toto zastupitelstvo vyslala tato strana svého zástupce, aby se znemožnil. Byl to pan Ištvánek a vystupoval ke koncepci romské integraci, kterou si stejně jako pan Pajonk kdysi rozpočet nepřečetl příliš detailně. Tvrdil, že koncepce neobsahuje opatření ke zvýšení zaměstnanosti romské menšiny, což pochopitelně vůbec není pravda... Uvidíme, jakým nesmyslným vystoupením nás Svobodní osloví příště.

Ing. Michal Kostka

  • KSČM
  • Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.