Koten (SPD): Musíme se co nejrychleji vrátit do normálního stavu

20.05.2022 1:57

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 19. května 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Koten (SPD): Musíme se co nejrychleji vrátit do normálního stavu
Foto: Archiv Radka Kotena
Popisek: Radek Koten, poslanec SPD

Děkuji, pane předsedající.

Já jsem si připravil v rámci prodloužení nouzového stavu takový krátký exkurz do minulosti. Je to, nevím, jestli to je tweet nebo jestli to je z Facebooku, nicméně tehdejší předseda ODS a nynější premiér České republiky tehdy napsal zhruba toto. (Ukazuje na listu papíru.) Vláda nesmí zneužívat nouzový stav. Prodloužení nouzového stavu? Jedině, když vláda předloží důvody a řekne, jaká opatření v té době zavede. A pokud to bude na nezbytně krátkou dobu, není možné protahovat do nekonečna situaci, kdy má vláda téměř všechnu moc a nikdo ji nemůže hlídat. Krize je vážná, ale musíme se co nejrychleji jak to půjde vrátit do normálního stavu a k lidským svobodám. Je to tedy z 1. dubna 2020.

Já jsem tady velmi pozorně poslouchal diskutující. Samozřejmě poslouchal jsem i pana ministra financí Stanjuru, vaším prostřednictvím, a tady bylo několik takových vět, které mě zaujaly, tedy solidarita na evropské úrovni, že se vyjednalo prodloužení doby, odkdy budeme embargovat ten ruský plyn a ruskou ropu. Nicméně i díky nouzovému stavu se podařilo nakoupit plyn do zásobníků, a to za 37 korun za metr krychlový, když Maďarsko kupuje na základě bilaterální smlouvy ten samý plyn, ovšem na základě bilaterální smlouvy za šest korun. To mě poměrně překvapilo, protože to je šestinásobná suma a pokud tedy ty zásobníky budou naplněny takto drahým plynem, tak samozřejmě spotřebitelé to zaplatí v těch měsíčních zálohách a v té celkové spotřebě. To z toho vyloženě logicky plyne. Pokud to tedy vláda nechce subvencovat.

Dále mě zaujala jedna informace, která se objevila na internetových portálech, myslím si, že buď dnes, nebo včera, a tam bylo napsáno, že RWE prodává své zásobníky a že už tam je několik zájemců. Já jsem se chtěl zeptat, jestli tedy vláda počítá s nákupem těchto zásobníků v České republice, protože mimo jiné tedy zájem o to má jedna firma, kterou spoluvlastní ruský oligarcha. Takže to by bylo přesně úplně proti všemu, co tato vláda deklaruje. Pokud by to tedy nechala koupit tu firmu, kterou spoluvlastní ruský oligarcha. Takže brali bychom tedy plyn z Německa, ruský plyn a zásobníky v České republice by spoluvlastnil ruský oligarcha. To bychom tedy celkem zajímavým způsobem dopadli. Takže já to nebudu déle zdržovat, děkuji za pozornost a jsem zvědav, jak to dopadne. Já budu rozhodně hlasovat proti prodloužení nouzového stavu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…