Koudelka (ČSSD): Lež v Českém rozhlase Plus

06.02.2018 6:35

Český rozhlas vysílal komentář Útoky na justici jsou útokem na demokracii (Český rozhlas Plus 5. 2. 2018).

Koudelka (ČSSD): Lež v Českém rozhlase Plus
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Text vychází z názoru, že justice je nekritizovatelná. Ale každá část výkonu státní moci podléhá v demokracii veřejné kritice. Cenzura je u nás ústavně zakázána. Nelze cenzurovat kritiku špatného výkonu státní moci, včetně soudní moci. Máme svobodu slova.

Český rozhlas Plus v komentáři šířil nepravdivá tvrzení. První je, že Evropský úřad pro boj s podvody OLAF potvrdil obvinění premiéra jako důvodné. Ovšem Evropský úřad pro boj s podvody hodnotil podmínky evropské dotace pro akci Čapí hnízdo z pohledu evropského práva. Důvodnost obvinění je posuzována z pohledu našeho trestního práva. Evropské orgány nejsou oprávněny posuzovat důvodnost trestního stíhání kohokoli.

Druhé nepravdivé tvrzení je, že prezident republiky Miloš Zeman, který upozornil na neúspěšnost státních zástupců při stíhání komunálních politiku a použil určité statistické údaje, je podle komentáře v Českém rozhlase "zcela vymyšlené a neodpovídá pravdě, protože taková statistika se nevede". Český rozhlas zde projevil neznalost problematiky, o které zpracovává komentář. Neúspěšnosti trestního stíhání komunálních zastupitelů se věnuje na svých přednáškách například advokát Petr Toman či Akademie samospráv a konkrétní případy včetně statistických údajů jsou uvedeny ve stanovisku Unie obhájců č. 3/2015 k trestnímu stíhání zastupitelů měst a obcí (ZDE), zvláště v její příloze (ZDE). Z údajů plyne, že stíhání zastupitelů je nadprůměrně neúspěšné, trpí průtahy, projevuje se v něm neznalost některých státních zástupců zákona o obcích a krajích a soukromoprávních předpisů. Za jejich chyby stát musí vyplácet náhradu škody pro postižené členy zastupitelstev.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…