Koudelka (ČSSD): Proti zneužití moci. Výzva k občanské neposlušnosti

16.05.2017 7:32

Koudelka (ČSSD): Proti zneužití moci. Výzva k občanské neposlušnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Vrchní státní zastupitelství v Praze 12. 5. 2017 vyzvalo vydavatelství Economia a redakci Aktualně.cz ke stažení článku LUDĚK MÁDL: Pelta na ministerstvu protlačil i dotaci pro Spartu. Podle policie byly ve hře hned dvě jeho milenky (Aktualně.cz 12. 5. 2017). Obdobnou výzvu dostal za publikace textů ke kauze i Český rozhlas. Výzva je doprovázena výhrůžkou udělení pořádkové pokuty podle trestního řádu do 50 000 Kč. Výzvu hodnotím jako cenzuru, která je ústavně zakázána. Dojde-li v moderní demokracii ke sporu mezi zájmem státního zastupitelství a základním právem člověka (svobodou slova), nemůže být spor řešen zneužitím moci ze strany státního zastupitelství.

Občané mají právo na odpor proti zneužívání moci. Pokud dozor nad vyšetřováním zločinů státních zástupců budou dělat jejich kolegové, nezbývá, než se mocenské zvůli postavit občanskou neposlušností. Proti zločinu zneužívání moci ve státním zastupitelství je správné bojovat. I vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová se k funkci v Praze dostala po získání slávy díky přidělení kauzy Rath nepříslušnému Krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem, kde byla náměstkyní. Přehazovat trestní kauzy kvůli kariéře spřízněných státních zástupců je protiprávní.

Vyzývám ty, kteří chtějí hájit práva osob, aby dále upozorňovali a odkazovali na svých webových stránkách na cenzurované články. Ať je čte, co nejvíce lidí. Vedení státního zastupitelství si musí být vědomo, že bude-li jednat nezákonně, narazí na reakci občanů. Hajme si svá práva, než nás o ně oloupí. Oceňuji postoj Českého rozhlasu i Economie, když se cenzuru Vrchního státního zastupitelství v Praze odmítají.

Článek ohrožený cenzurou Vrchního státního zastupitelství v Praze na Aktualne.cz:

LUDĚK MÁDL: Pelta na ministerstvu protlačil i dotaci pro Spartu. Podle policie byly ve hře hned dvě jeho milenky

Články ohrožené cenzurou Vrchního státního zastupitelství v Praze na Českém rozhlase:

ONDŘEJ GOLIS: To kdybyste mi nedali, umřu, naléhal Pelta podle policie na náměstkyni kvůli dotaci

ONDŘEJ GOLIS: Peltovo údajné naléhání kvůli dotaci: „Tohle kdybyste mi nedali, tak umřu"

MARKÉTA CHALOUPSKÁ: V žádosti byla chyba, i tak Pelta u náměstkyně zařídil, aby projekt dostal 10 milionů, tvrdí policie

MARKÉTA CHALOUPSKÁ: Dotační aféra: Pelta s Kratochvílovou vybírali členy komise, která rozdělovala peníze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…