Kovářová (STAN): Chceme motivovat čtenáře snížením DPH na e-knihy a audioknihy

27.03.2019 9:10

V České republice máme mnohem vyšší DPH na knihy, než je evropský průměr. I z toho důvodu jsme se rozhodli podat návrh na snížení sazby DPH pro e-knihy a audioknihy ze současných 21 % na 10 %, stejně jako je to u obyčejných knih.

Kovářová (STAN): Chceme motivovat čtenáře snížením DPH na e-knihy a audioknihy
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

„Nejen mladí lidé dnes hojně využívají moderní čtecí nástroje. Naším cílem usnadnění přístupu ke vzdělávání i těmto čtenářům a posluchačům. V poslední době klesá zájem o četbu, především u mladší generace, proto se snažíme tímto způsobem motivovat a podpořit četbu u této věkové kategorie,“ řekla navrhovatelka Věra Kovářová (STAN).

Současná vláda, i přes své sliby o plošném navýšení rodičovského příspěvku pro všechny stávající rodiny s dětmi do 4 let, navrhla navýšení příspěvku pouze pro děti narozené po 1. lednu 2020.

„Hnutí STAN podporuje zavedení rodičovské dovolené i pro ostatní rodiče dětí do 4 let tak, jak to vláda původně slibovala, aby i oni měli právo na lepší životní podmínky. Tento krok vlády je nesystémový dlouhodobě neudržitelný. Je potřeba, aby s tímto navýšením šla ruku v ruce reforma péče o děti. Bohužel následné souboje v rámci vládní koalice při připisování zásluh na jakémkoliv návrhu spíše vypadají, že jim ve finále nejde o dobro mladých rodin či důchodců jako o to, kdo si na tom připíše více politických bodů,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová.

„Zároveň s tím je však třeba investovat do podpory částečných úvazků pro rodiče, kteří se chtějí zapojit do pracovního života a také do navýšení kapacit jeslí a mateřských škol. Mladí rodiče by neměli dostávat od státu příkazy, ale měly by být motivováni a mít možnost volby,“ doplnila Kovářová.

Aktuální jednání Poslanecké sněmovny se věnuje řadě témat, mezi nimiž je také kontrola plnění usnesení Poslanecké sněmovny o navýšení platu učitelů.

„Vláda slibovala navýšení platu učitelů o 150 % průměrné mzdy, ale vypadá to, že pedagogové budou bohužel opět pouze zklamaní. Ve výhledu na další roky jsou naplánovány škrty a ani zmínka o tom, že by měly platy učitelů růst. V rámci OECD jsme jedna z nejhorších zemí ve výdajích HDP do školství a vědy. Současné nesystémové rozhazování vlády by mělo být nahrazeno investicemi právě do školství, protože kvalitní vzdělání je klíč k budoucí prosperitě,“ řekl poslanec a bývalý učitel Víte Rakušan.

Poslanci by také měli projednávat bod týkající se schůzek předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem.

„Pan Faltýnek namísto, aby odůvodnil setkání s předsedou ÚOHS nad otevřeným tendrem, tak vyprávěl pohádku o tom, že se v roli hrdiny vypravil spasit naši zemi. Tomu se samozřejmě věřit nedá, ale v souvislosti s tím se také nabízí otázka – jak je možné, že se politickými představiteli schází i šéf úřadu, který má chránit nezávislost hospodářské soutěže? Všichni starostové na tento úřad pohlížejí jako nestrannou instituci, jejíž rozhodnutí nejsou ovlivňována ve prospěch politiků či lobbistů. Bohužel v dnešních souvislostech ztrácí tento úřad pozici důvěryhodné instituce, a proto apelujeme na pana prezidenta, aby znovu zvážil pozici Petra Rafaje v čele tohoto úřadu,“ vyzval Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…