Kovářová (STAN): Mateřské i základní školy by měly mít pojištění odpovědnosti za škodu podle jednoho zákona

07.11.2019 13:27

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. listopadu 2019 k návrhu změny zákona, zákoník práce.

Kovářová (STAN): Mateřské i základní školy by měly mít pojištění odpovědnosti za škodu podle jednoho zákona
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych vám představila novelu zákona, kterým se mění zákon č. 262, zákoník práce, je to sněmovní tisk 458. Je to relativně jednoduchá úprava, která však může usnadnit život zřizovatelům základních a mateřských škol. Týká se odpovědnosti za škodu vzniklou žákům jak základních, tak mateřských škol. Dosavadní úprava obsažená v zákoníku práce obsahuje pouze úpravu odpovědnosti za škodu vzniklou žákům základních škol, nikoliv dětem v mateřských školkách. Těm se za škodu odpovídá podle jiného právního předpisu.

Současný stav může způsobit problémy, pokud jedna právnická osoba provozuje jak základní školu, tak i mateřskou školu. V takovém případě by ředitel těchto škol musel uzavřít dvě zcela rozdílné pojistné smlouvy, což obecně není žádoucí. Tento problém přitom není příliš známý. Pojišťovny navíc v minulých letech tento rozdílný právní stav pomíjely a ředitele škol na existující rozdíly v právní úpravě neupozornily. Právě při nesjednání speciální pojistné smlouvy pro mateřskou školu mohlo dojít ke zkrácení plnění, případně nulovému plnění ze strany pojišťovny při úrazu dítěte v mateřské škole. Z těchto důvodů jsme se rozhodli předložit tuto novelu, která současný právní stav sjednotí. To je namístě tím spíš, že byla ... (Neustálý hluk v sále.)

Já také děkuji. To je namístě tím spíš, že byla zavedená povinná předškolní docházka a pro odlišný přístup k oběma kategoriím subjektů, tedy žáků a dětem, v tomto směru neexistuje přesvědčivý důvod. Z toho důvodu, že se jedná o poměrně jednoduchou úpravu, která však může usnadnit život zřizovatelů a zabezpečit stav, aby mateřské i základní školy měly pojištění odpovědnosti za škodu podle jednoho zákona a nedocházelo tak k tomu, že by byli zřizovatelé vystaveni tomu, že nebude poskytnuto plnění.

Z důvodu právě té jednoduchosti si vám dovoluji navrhnout a poprosit vás, abyste tento zákon schválili již v prvním čtení. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…