Kovářová (STAN): Náklady na darování krve musí nést veřejné rozpočty, ne zaměstnavatel

14.06.2018 20:16

Změna počítá s tím, že i nadále budou dárci krve dostávat náhradu mzdy od zaměstnavatele, ten ale o to méně peněz odvede do veřejných rozpočtů, např. na daních. Dosud veškeré náhrady mzdy za dny, ve kterých měl dárce volno na darování krve, nesl zaměstnavatel.

Kovářová (STAN): Náklady na darování krve musí nést veřejné rozpočty, ne zaměstnavatel
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

„Ano, dárci krve by i nadále měli pobírat v den, kdy je jim odebírána krev, náhradu mzdy. Nepovažujeme ale za šťa stné, že náklady za tento úkon, který je v celospolečenském zájmu, nese zaměstnavatel. V příštích dnech proto předložíme novelu, která tuto zátěž přenese na veřejné rozpočty,“ vysvětluje poslankyně Věra Kovářová (STAN).

A vysvětluje důvody: „Existují bohužel případy, kdy zaměstnavatelé kvůli popsanému nastavení nevycházeli zaměstnancům – dárcům vstříc, což je pochopitelně nežádoucí. Naším návrhem, který se opírá přímo o zkušenosti z praxe, chceme tento problém odstranit.“

Poslankyně Kovářová už vloni prosadila návrh, aby si bezúplatní dárci krve mohli snížit daňový základ za každý odběr krve o 3 000 Kč namísto částky 2 000 Kč, která platila od roku 1996. Díky této novele si mohou nově odečíst 20 000 Kč od daňového základu také dárci kostní dřeně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …