Kovářová (STAN): Vyřizuji vzkaz od těchto starostů, kteří požádali vládu otevřeným dopisem

28.11.2019 15:32

Projev na 39. schůzi zasedání Poslanecké sněmovny ČR 28. 11. 2019 k návrhu poslanců Jany Krutákové, Věry Kovářové, Vojtěcha Munzara, Heleny Langšádlové, Lenky Kozlové, Přemysla Mališe, Mariana Jurečky, Petra Dolínka, Leo Luzara a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů

Kovářová (STAN): Vyřizuji vzkaz od těchto starostů, kteří požádali vládu otevřeným dopisem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Kovářová

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych jako jedna z předkladatelek a jedna z obyvatelek, která bydlí v okolí Berounky, vám vyřídila vzkaz od starostů, kteří mají své obce kolem Berounky, jako jsou třeba Černošice, Dobřichovice, Všenory, Hlásná Třebáň, dokonce Karlštejn, Řevnice, Tetín a Zadní Třebáň, a také samozřejmě od starostů, kteří jsou ne ve Středočeském kraji, ale v Praze, například za starostu Radotína, Lipenců, Velké Chuchle, Prahy 12 a dalších.

Vyřizuji tedy vzkaz od těchto starostů a starostek, kteří požádali, dokonce vládu otevřeným dopisem, o vyjmutí řeky z vodních cest určených pro splavnění. Důvody jsou zřejmé. Úpravy Berounky pro motorové lodě by podle nich zhoršily dopady na povodí a charakter krajiny kolem řeky, která si dosud uchovala přirozené koryto. Jezy nebo zdymadla, s nimiž se počítá v generelu splavnění, by také měly negativní vliv na říční živočichy, což uváděla již paní poslankyně Krutáková.

Dovolte, abych citovala pana starostu Filipa Kořínka z Černošic: Naše volání po tom, aby se řeka Berounka nesplavňovala, je v souladu s tím, co říká Hlavní město Praha, co říká povodí, co říká Ministerstvo životního prostředí. Vlastně pouze Ministerstvo dopravy pracuje s tím, že v zákoně o vnitrozemské plavbě je Berounka vedena jako splavnitelná. Dále se také uvádí v dopise, že to je důvod, proč žádají vládu a budou žádat také nás, Parlament, tedy i vás, vážené poslankyně, vážení poslanci, kteří budete dnes o tom zákonu hlasovat, abychom Berounku vyškrtli z tohoto seznamu a Berounku zachránili. Dodává takto i pan starosta Filip Kořínek z Černošic.

Samozřejmě se k tomu vyjadřovali i tehdejší představitelé pražského magistrátu a tehdejší pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková se vyjádřila, cituji: "Varianta splavnění ve stávajícím řečišti zničí krásný proudní úsek řeky a oblíbené místo pro rekreaci Pražanů, které je zároveň i velkým trdlištěm ryb." Tolik paní Jana Plamínková. A ještě dodala: "Nechceme, aby z Berounky vznikl kanál. Máme krásné přírodní meandry a najednou bychom si je chtěli ničit? To nedává z protipovodňového hlediska vůbec žádný smysl."

Dovolte tedy, abych jménem všech starostů, starostek, jak ze středních Čech, tak z Prahy, vás požádala o to, abyste podpořili návrh tohoto zákona, tuto jednoduchou novelu a to prosím v prvním čtení. Děkuji moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…